Čokoláda! Všichni ji milujeme…
Já obvykle cítím skvělý pocit, už když tabulku čokolády držím v ruce. Když ji rozbalím a kousek ulomím, cítím, jak se mi v puse sbíhají sliny :D. Když vezmete kousek čokolády do ruky a přivoníte si… Čokoládu byste správně měli nechat rozpustit v puse, aby z ní byl ten pravý požitek…
No, co vám budu povídat! Já ji žvýkám jako buran a nikdy nepřestanu, dokud tabulku celou nesním… :D. Ale věřím, že v tom nejsem sama 😉
Pojďme se podívat na několik poznatků, které pro mě byly ve světě čokolády novinkou!
Tato pochutina existovala již před 4000 lety! Mayové a Aztékové tehdy konzumovali čokoládu v tekutém stavu, často ochucenou medem, vanilkou nebo chilli. „Tabulková“ čokoláda spatřila světlo světa zhruba před 200 lety.
Kakaové boby z různých regionů mají odlišnou chuť – stejně jako víno! Chuť bobů se odvíjí od kvality půdy, je ovlivněna druhem plodin, které rostou kolem…
Čokoláda vyráběna z bobů pocházejících z Madagaskaru má velmi vyváženou chuť a můžete zaznamenat nepatrný nádech máty a tabáku. Chuť i vůně jsou velmi silné, proto se perfektně hodí k silným červeným vínům. Oproti tomu čokoláda původem z Jávy je velmi sladká a její chuť se výborně doplňuje s kávou, obzvláště s Espressem.
Kvalita čokolády se odvíjí od procenta kakaové hmoty. Obvykle vycházíme z předpokladu – čím víc procent, tím lepší čokoláda. Proto pro vás možná bude překvapením, že 75% kakaové hmoty v čokoládě stačí pro prvotřídní kvalitu čokolády. Více procent již pouze přidává čokoládě na hořkosti. Dvě čokolády se stejným procentem také nikdy nechutnají stejně – musíte zohlednit původ kakaových bobů a další přidané substance (cukr, mléčné produkty…)
Pokud chcete udržet čokoládu a její chuť nedotčené, vždy ji skladujte v pokojové teplotě. Nedávejte čokoládu do ledničky! Tam totiž začíná proces kondenzace a voda je největším nepřítelem čokolády.
A když už jsme v těch experimentech…
Co takhle vyzkoušet kuře s čokoládovou omáčkou? Troufnete si?
- Na oleji zpěňte cibulku a osmahněte kuřecí prsa, kousky rajčat a prolisovaný česnek. Okořeňte lžičkou oregana, chilli a skořice; můžete přidat i mandle a sezamová semínka.
- Podlijte vodou a poduste, než je maso měkké.
- Vyjměte maso, rozmixujte směs a vlijte ji do pánve s rozehřátým olejem. Až bude omáčka horká, přidejte 60 g hořké čokolády a míchejte, dokud se nerozpustí (možnost přiředit omáčku vývarem).
- Vraťte maso do omáčky a prohřejte.
- Podávejte např. s bramborami 🙂
- Bon Apetite!
Pokud byste ale více než experimentování s kuřetem chtěli vědět, jak se čokoláda vyrábí – pak vám doporučíme kurz výroby čokolády. Naučte se čokoládu připravovat, vyrábět belgické pralinky a taky je zdobit :).
Okomentovat