facebook_pixel

Co jste nevěděli o tajemném světě čokolády?

Renata Blažková

Čokoláda! Všichni ji milujeme… 

Já obvykle cítím skvělý pocit, už když tabulku čokolády držím v ruce. Když ji rozbalím a kousek ulomím, cítím, jak se mi v puse sbíhají sliny :D. Když vezmete kousek čokolády do ruky a přivoníte si… Čokoládu byste správně měli nechat rozpustit v puse, aby z ní byl ten pravý požitek…

No, co vám budu povídat! Já ji žvýkám jako buran a nikdy nepřestanu, dokud tabulku celou nesním… :D. Ale věřím, že v tom nejsem sama 😉

 

Pojďme se podívat na několik poznatků, které pro mě byly ve světě čokolády novinkou!

 

Tato pochutina existovala již před 4000 lety! Mayové a Aztékové tehdy konzumovali čokoládu v tekutém stavu, často ochucenou medem, vanilkou nebo chilli. „Tabulková“ čokoláda spatřila světlo světa zhruba před 200 lety. 

 

Kakaové boby z různých regionů mají odlišnou chuť – stejně jako víno! Chuť bobů se odvíjí od kvality půdy, je ovlivněna druhem plodin, které rostou kolem…

Čokoláda vyráběna z bobů pocházejících z Madagaskaru má velmi vyváženou chuť a můžete zaznamenat nepatrný nádech máty a tabáku. Chuť i vůně jsou velmi silné, proto se perfektně hodí k silným červeným vínům. Oproti tomu čokoláda původem z Jávy je velmi sladká a její chuť se výborně doplňuje s kávou, obzvláště s Espressem. 

 

Kvalita čokolády se odvíjí od procenta kakaové hmoty. Obvykle vycházíme z předpokladu – čím víc procent, tím lepší čokoláda. Proto pro vás možná bude překvapením, že 75% kakaové hmoty v čokoládě stačí pro prvotřídní kvalitu čokolády. Více procent již pouze přidává čokoládě na hořkosti. Dvě čokolády se stejným procentem také nikdy nechutnají stejně – musíte zohlednit původ kakaových bobů a další přidané substance (cukr, mléčné produkty…)

 

 

Pokud chcete udržet čokoládu a její chuť nedotčené, vždy ji skladujte v pokojové teplotě. Nedávejte čokoládu do ledničky! Tam totiž začíná proces kondenzace a voda je největším nepřítelem čokolády. 

 

A když už jsme v těch experimentech…

Co takhle vyzkoušet kuře s čokoládovou omáčkou? Troufnete si?

 

 

  1. Na oleji zpěňte cibulku a osmahněte kuřecí prsa, kousky rajčat a prolisovaný česnek. Okořeňte lžičkou oregana, chilli a skořice; můžete přidat i mandle a sezamová semínka. 
  2. Podlijte vodou a poduste, než je maso měkké. 
  3. Vyjměte maso, rozmixujte směs a vlijte ji do pánve s rozehřátým olejem. Až bude omáčka horká, přidejte 60 g hořké čokolády a míchejte, dokud se nerozpustí (možnost přiředit omáčku vývarem). 
  4. Vraťte maso do omáčky a prohřejte. 
  5. Podávejte např. s bramborami 🙂 
  6. Bon Apetite!

 

Pokud byste ale více než experimentování s kuřetem chtěli vědět, jak se čokoláda vyrábí – pak vám doporučíme kurz výroby čokolády. Naučte se čokoládu připravovat, vyrábět belgické pralinky a taky je zdobit :). 

 

 

Okomentovat