facebook_pixel

Čokoláda a její blahodárné účinky

Jana Prascakova

Čokoláda se vyrábí ze semen tropického stromu Theobroma cacao na americkém kontinentu. Po objevení Ameriky se čokoláda těšila ohromnému zájmu v Evropě, kde se pro svoji unikátní, bohatou a sladkou chuť stala jednou z nejoblíbenějších pochoutek a degustace vyhledávanou činností.

Čokoláda bývá někdy vnímána jako původce obezity, vysokého krevního tlaku nebo akné. Objev biologicky aktivních fenolických látek v kakau změnil tento náhled a stal se podnětem k výzkumu účinků čokolády na stárnutí, stres, regulaci krevního tlaku, aterosklerózy a dalších pozitivních účinků čokoládové terapie. Jak tedy může být čokoláda prospěšná pro lidský organizmus?
Doporučujeme: Čokoládová terapie

Čokoláda a její blahodárné účinkyPravidelná konzumace čokolády může dle studie publikované v The Journal of Nutrition vést ke snížení hladiny cholesterolu, snížení rizika kardiovaskulárních problémů a zlepšení krevního tlaku. Vědci z Harvard Medical School přišly se zjištěním, že denní dávka dvou hrníčků horké čokolády může pomoci udržet mozek v dobré kondici a v pokročilejším věku pak zabránit zhoršování paměti. V další studii z roku 2014 výzkumníci zjistili, že výtažek z kakaa, tzv. „lavado“ může zmírnit nebo zastavit poškození nervových drah nalezených u pacientů s Alzheimerovou chorobou.
Doporučujeme: Degustace čokolády

Leave a comment

Top zážitky