facebook_pixel

Krátká historie koktejlů – soutěž

Eliška Dostálková

Koktejl. Co to vlastně je? Podle klasické definice do něj patří čtyři ingredience: alkohol, voda, cukr a bitters (tekutina, často alkoholický likér, ve které se macerovaly hořké byliny nebo kořeny). Tato definice už dneska ale neplatí tak striktně a běžně nazýváme koktejlem jakýkoli míchaný nápoj. Jaká je historie koktejlů? Dozvíte se níže v článku.

SOUTĚŽTE O DÁRKOVÝ POUKAZ NA DEGUSTACI RUMŮ

Zapojte se do naší soutěže o POUKAZ NA DEGUSTACI 5 DRUHŮ RUMU PRO 2 OSOBY

Jak na to?

V následujícím článku hledejte odpověď na soutěžní otázku: „V jakém roce byla vydána první příručka pro barmany?

Odpověď na soutěžní otázku společně s e-mailovou adresou zadejte do odpovědníku, který naleznete na konci článku.

Soutěžit můžete do 4. 1. 2021. Výherce bude kontaktován na uvedený e-mail.

Ach ty počátky…

První oficiální zmínka o definici se objevila v newyorských novinách v roce 1806, které tvrdily, že koktejl je „stimulující likér složený z lihovin jakéhokoli druhu, cukru, vody a bitters“. K předchůdci koktejlu se přidalo bitters, aby se vytvořil „stimulační“ efekt.

Ačkoli se slovo koktejl v tisku objevilo až na počátku 19. století, tento termín se jistě používal ještě před tím. Díky zmínkách o koktejlech v dobové  literatuře je zřejmé, že koktejl byl považován za americký nápoj často spojovaný s městem New York.

I když jsou koktejly spojeny s NYC, původ koktejlu lze vysledovat do Evropy. Zde se vyrojily bary, kde se lidé potkávali a pili punč, obvykle vyrobený z různých alkoholických nápojů a sladkých ovocných džusů. Tyto „punčové mísy“ se staly velmi oblíbenými párty nápoji a podávaly se především v takzvaných „punčovnách“. A zde se vznikají nejranější formy barmanství.


Barbarství se stává populárním

V 19. a 20. století se většina koktejlových receptů standardizovala. Přiřazení standardních jmen koktejlům rychle následovalo vytvoření receptů nebo barmanských průvodců. První ucelenou knihou receptů vydanou ve Spojených státech byla kniha Jerryho Thomase „Bartenders Guide“, která vyšla v roce 1862. Tuto příručku si stále můžete pořídit!

Spolu s větší popularitou cestování a industrializací pomohlo ke zvýšení popularity koktejlů přidávání ledu! A pak přišla prohibice… Zákaz pití alkoholu v USA utlumil koktejlové hnutí, ale díky tomu se mnoho talentovaných barmanů přemístilo do zahraničí, a to pomohlo k rozšíření koktejlové kultury do zámoří. Mezinárodní cesty a světové války, z nichž se vraceli američtí vojáci zpět domů, přinesly do USA recepty zcela nových koktejlů.Zářným příkladem jsou koktejly  Tiki, které jsou založené na rumovém základu.


A co dál?

V polovině padesátých let došlo ve Spojených státech k oživení koktejlové kultury , jen aby vše v 60. a 70. letech znovu utichlo. Koncem 80. a 90. se celá koktejlová scéna znovu probudila díky filmovému hitu s Tomem Cruisem „Koktejl“. V té době se v New Yorku otevřela celá řada slavných koktejlových salonků (např. The Rainbow Room). Celá tato dlouhá historie vedla ke vzniku moderní mixologie v 90. letech. Ale to už je jiný příběh.


Soutěžní odpovědník

Váš e-mail nikomu nedáme! Pročtěte si podmínky ochrany osobních údajů.

Okomentovat