facebook_pixel

Whisky, to je moje gusto I.

Renata Blažková

Pokud vás zajímá, jak se whisky vyrábí a jak je správné ji pít, pak je pro vás určený následující článek 🙂 

Již 2000 let před Kristem bylo ve Starověké Mezopotámii vyvinuto umění destilace, které obohacovalo populaci o svěží parfémy a aromatické substance. Ovšem první psané zmínky o destilaci se datují do roku 100, kdy se o něm zmínil řecký filosof, který destiloval pitnou vodu z mořské. O pět set let později již křesťané tímto způsobem běžně vyráběli nezbytné léky. V tu chvíli se již vynález destilace rozšířil Evropou až do Skotska a Irska, kde byla vyrobena historicky první destilovaná whisky.

Whisky se vyrábí s pomocí:

  • ječmene, žita či jiné obiloviny
  • pramenité vody
  • kvasinek

 

Proces výroby je ale také ovlivněn zdrojem tepla, podnebím v době zrání, tvarem destilačních kotlů a sudy, v nichž whisky zraje. Kvalita výše popsaných surovin a procesů se odráží na výsledné chuťové harmonii whisky. Ale teď již podrobněji… Která je vaše oblíbená?

 

Skotská whisky je dvakrát destilovaná tekutina z ječmenného sladu. Kořeny výroby whisky sahají ve Skotsku až do 15. století. Dle zákona musí být whisky pálena z vody a ječmene pocházejícího ze Skotska. Minimální doba zrání je tři roky a jeden den v dubových sudech na území Skotska.

Prvním krokem výroby je příprava sladu. Ječmen se dva dny namáčí v pramenité vodě, a posléze je rozprostřen a ponechán klíčit. Sladováním dochází k aktivaci enzymů štěpících škrob. Slad se následně suší a praží nad hořící rašelinou s přístupem vzduchu; drtí, aby mohl být namočen do horké vody, která vyplaví rozpustné cukry.

Zatímco zbytek ječmene se použije pro dobytek, do tekutiny se přidají kvasinky a nechá se fermentovat. Doba fermentace se liší u jednotlivých výrobců, ovšem výsledkem je nápoj s 5-10% alkoholu, který se podobá pivu. Tekutina pak podléhá dvojité destilaci, která vytáhne alkohol až na 70%. Naředěný destilát je uložen k zrání v dubových sudech, které jsou naplněny pouze ze tří čtvrtin, aby měla whisky optimální kontakt se vzduchem i sudem. Některé whisky se nechávají dozrát v druhém sudu, obvykle po jiném alkoholu pro získání nových odstínů chuti.

V 17. století se stát rozhodl výrobu whisky zdanit, ovšem kvůli nesmyslně vysoké dani většina výrobců musela prodávat na černém trhu. V té době byly ve Skotsku stovky ilegálních palíren. Na počátku 19. století vyšel nový zákon umožňující částečnou výrobu whisky, a nařízení z roku 1923 kompletně posvětilo legální výrobu nápoje.

 

Irská whiskey je třikrát destilována a vyráběná ze surovin pocházejících z Irska. Minimální doba zrání jsou tři roky v dubových sudech. Čerstvé dřevo ovšem předává whiskey svou drsnou chuť, proto výrobci preferují používání sudů po jiných druzích alkoholu….

Pokračování v příštím článku!!!

Pokud máte whisky v oblibě a zajímáte se o ni, rádi bychom vám doporučili degustaci skotské whisky pro dvě osoby. V příjemné atmosféře můžete ochutnat 8 druhů whisky z různých regionů, které zrají 10-12 let. Podle nás to rozhodně stojí za to!

 

Leave a comment