facebook_pixel

Whisky, to je moje gusto II.

Renata Blažková

V předchozím článku jsme si vysvětlili základy o skotské whisky – pro osvěžení můžete nahlédnou zpět… Ale za zmínku rozhodně stojí i irská a americká whiskey, doprovázena kanadskou whisky…

 

Irská whiskey je třikrát destilovaná a musí být vyráběna ze surovin pocházejících z Irska. Minimální doba zrání jsou tři roky v dubových sudech. Čerstvé dřevo ovšem předává whiskey drsnou chuť, proto výrobci preferují používání sudů po jiných druzích alkoholu….

Způsob výroby se trochu odlišuje od skotské whisky. V Irsku se ječmenný slad suší v uzavřených pecích bez přístupu vzduchu. Posléze se tekutina třikrát destiluje a nechává zrát v dubových sudech. Na láhvi by mělo být označení, zda byla whiskey filtrována za studena – z té jsou odebírány látky vyloučené na povrchu whiskey. Stejně tak se uvádí, zda byl nápoj přibarvován karamelem. 

Historická situace whiskey v Irsku nebyla o moc lepší než v sousedním Skotsku. V 19. století o ni nebyl velký zájem v důsledku boje církevních organizací proti alkoholismu. Ve 20. století – v důsledku nezávislosti státu – vzniklo ve Spojeném království embargo na irské produkty, což mělo za následek tíživou ekonomickou situaci. Prohibice v USA byla rovněž velmi zdrcující pro irský trh s whiskey. 

 

Americká whiskey je obilný destilát vyráběný na území USA. Tato whiskey je definovaná zákonem a má 6 poddruhů (v závislosti na hlavní výrobní obilovině). Whiskey musí zrát v nově vypálených sudech z amerického dubu alespoň dva roky. 

Whiskey je vyráběna z rtumu, který musí mít alespoň 51 % charakteristické obiloviny (kukuřice, žito, pšenice). Tekutina se destiluje, přimčemž musí dosáhnout 80 % alkoholu, a lahvuje se minimálně s podílem 40 % alkoholu. Výrobce nesmí přidat žádné jiné ingredience, maximálně karamel na dobarvení. 

Nejznámější americkou whiskey je bourbon, který je vyráběn z kukuřice. Bourbon tradičně chutná po dřevu a kouři, čehož je docíleno ožahováním nových dubových sudů před uložením whiskey ke zrání. 

 

Kanadská whisky se odlišuje jak surovinami, tak způsobem výroby. Kanada nemá historii výroby whisky, proto nemá ani žádný zákon, který by její výrobu reguloval. Nápoj pouze musí mít aroma a chuť tradičně připisované kanadské whisky. Musí zrát minimálně tři roky, k čemuž jsou využívány jak nové, tak použité sudy. 

Obvykle se vyrábí z obilné směsi, která je dvakrát destilovaná skrz kontinuální destilaci a smíchána s obilnou whisky. Nápoje jsou tradičně míchané s jiným alkoholem nebo whisky.

 

A jak takovou whisky vlastně pít? Tento drink je stavovským odznakem vyšších vrstev, protože k tomuto nápoji s dlouhou historií se váže jistá kultura pití. 

  • whisky se nepije s ledem! Nejlépe chutná při pokojové teplotě, kdy si můžete vychutnat jemné odstíny její chuti
  • pro degustování whisky se používá sklenička na nožičce, nahoře zúžená; pro běžné pití pravděpodobně  znáte širokou nízkou skleničku s masivním dnem
  • whisky se pije klidně a pomalu, abyste si ji mohli správně vychutnat. Nikdy nepanákujte!
  • k dobré whisky patří dobrý doutník, protože jedině tak si můžete skutečně hédonisticky vychutnat daný moment
  • pokud potřebujete whisky ředit, používejte odstátou kohoutkovou vodu

 

A jak jste nepochybně již poznali sami – whisky/whiskey se používá podle geografické lokality nápoje. Tudíž v Irsku a Americe si můžete koupit whiskey, ovšem ve Skotsku a Kanadě jedině whisky!!!

 

Pokud máte whisky v oblibě a zajímáte se o ni, rádi bychom vám doporučili degustaci skotské whisky pro dvě osoby. V příjemné atmosféře můžete ochutnat 8 druhů whisky z různých regionů, které zrají 10-12 let. Podle nás to rozhodně stojí za to!

Leave a comment

Top zážitky