facebook_pixel

Kam v Praze na pořádnou Plzeň

Jakub Jirásek

Kdo je jako já – milovník piva – ten dozajista ocení točenou a dobře vychlazenou Plzeň. Přeci je se má jednat minimálně o jedno z nejlepších piv na světě (ne-li to nejlepší). Bohužel, jak už tomu tak bývá, za kvalitu si musí člověk připlatit. Pivo není žádnou výjimkou. Jsem si jist, že budete alespoň některé z jmenovaných znát, ale přeci jen… Co kdyby ne?


U Zlatého tygra

U Zlatého tygra si lidé mohou dát pivo již od dvacátých let 19. století, kdy tato hospůdka vznikla. Nachází se 5 minut od Staroměstského náměstí v ulici Husova. Na skvělé pivo si zde zaskočil kde kdo, ale především je hospůdka známa díky velmi pravidelným návštěvám věhlasného spisovatele Bohumila Hrabala, který zde trávil svá nejlepší léta. Mimo jiné si sem na pivo zašel například Václav Havel nebo bývalý americký prezident Bill Clinton. Za půllitr Plzně zde zaplatíte 52,- a jídlo se zde hravě pořídí do 200,-.


Exteriér restaurace U Tygra

U Pinkasů

Restaurace U Pinkasů se pyšní věhlasem již od roku 1843. A jak mnozí jistě vědí, „zde to pivo hostincký uplně hejčká“, jak řekl známý český herec Rudolf Hrušínský ve filmové klasice Adéla ještě nevečeřela. Za dobrým pivem a jídlem můžete dojít po čichu už z Františkánských zahrad, jelikož se restaurace nachází na Jungmannově náměstí. Na pivo sem docházeli pánové František Palacký, T. G. Masaryk, Josef Jungmann nebo František Ladislav Rieger. Za šlehačkovou pěnu a zlaté pivo si zde účtují 55,-.  Za 200,- se U Pinkasů i královsky najíte.



Červený jelen

Restaurace Červený jelen zaujímá prostor historické budovy od věhlasného architekta Josefa Gočára, kterou dostavil a zrenovoval Stanislav Fiala v roce 2019. Hvězdný um těchto dvou architektů zajišťuje, že každému návštěvníkovy poklesne čelist alespoň o pár centimetrů. Samotnou budovu naleznete v Hybernské ulici, kousek před prašnou bránou. Unikátní prostor ale není to jediné. Restaurace Červený jelen se pyšní největším tankovou věží na pivo na světě. Tenhle fešák zabírá tři patra a stojí přímo uprostřed restaurace. Za Plzeň od těch nejlepších výčepních musíte oželet 57,-. Červený jelen však není pouze o pivu. Na místě vás čeká rozmanitý jídelní lístek plný gastronomických specialit. Normálně zde zaplatíte přibližně 400,- za celé jídlo, ale v době poledního menu je zde k dostání celý oběd kolem 250,-.



U hrocha

U hrocha je menší hospůdka na Malé straně. Je to spíš moje osobní doporučení. Co tento podnik postrádá na věhlasu, to dohání na kvalitě. Pivnice se – jako jedna z mála okolních podniků – nestala turistickým lákadlem a drží si stálou klientelu. Ačkoliv zde Plzeň není tanková ale sudová, netratí na chuti. Z listu hospod je tato jedna z nejmladších, vznikem roku 1992. I přesto interiér a exteriér vypadají, že zde hodovali ještě husité. Cenově je pivnice velmi přívětivá. Hlavní jídlo a pivo zde vychází na zhruba 170,-.


Okomentovat