facebook_pixel

Microgreens: Domácí klíčení trošku jinak

Eliška Dostálková

Chcete si vypěstovat nutriční bombu bez ohledu na to, kde bydlíte? Nezáleží na tom, jestli máte k pěstování volný jeden parapet nebo venkovní záhonek. Možnost pěstovat si doma takzvané microgreens má úplně každý. Microgreens se v posledních letech stávají hitem moderní kuchyně a to nejen kvůli své čerstvé a svěží chuti, ale také kvůli svému jedinečnému nutričnímu složení. Klíčící semínka jsou přímo nabitá nutrienty. A navíc je velmi snadné si je vypěstovat! Microgreens jsou vlastně různé odrůdy běžné zeleniny, které se sklízí hned po tom, co rostlinkám narostou první malé lístky.

Jsou semínka na pěstování microgreens jiná než obyčejná semínka?

Odpověď je ne. Jsou to úplně stejná semínka, která byste nechali vyrůst do celé své rostlinné krásy a dospělosti. Rozdílem je, že se semínka nasejí do půdy mnohem blíže u sebe, než kdybyste chtěli vypěstovat dospělé rostliny. To můžete udělat proto, že je sklízíte v hodně brzkém stádiu jejich života, hned několik dní po jejich vysetí.

Co všechno potřebujete?

  • Truhlík
  • Vodu 
  • Substrát/podklad
  • Semínka
  • Sprej/rozstřikovač vody
  • Případně hnojivo

Jaký podklad použít?

Pokud budete pěstovat microgreens v půdě, zvolte takovou, ve které nebudou příliš velké částice, vhodná je skutečně sypký vlhký substrát. V půdě s velkými částicemi by semínka mohla mít problém zakořenit.

Lze microgreens pěstovat i hydroponicky, například kokosové podložce (tomuto způsobu se budeme věnovat podrobněji v některém z následujících článků). V tomto případě si dejte pozor na hnojení, podložka neobsahuje příliš mnoho živin. Vzhledem k tomu, že budete microgreens následně jíst, vyhněte se přílišné chemii. Nejvhodnější je například žížalí čaj, pokud máte doma vermikompostér nebo jakékoli hnojivo na zeleninu – čím přírodnější, tím lepší.

Jak začít? 

Nalijte do truhlíku tenkou vrstvu vody (přibližně půl centimetru, ne víc) a na ni nasypejte suchý substrát. Je lepší substrát navlhčit odspodu, vyhnete se tak možným problémům s plísněmi a houbami. Semínka je tak vhodné svrchu už jen lehce pokropit vodou. Substrát uhlaďte a lehce udusejte, klíčící semínka tak lépe přilnou k substrátu a při sklízení nebude na rostlinkách tolik hlíny.

Na uhlazený substrát umístíme semínka. Ta se nezahrabávají ani se nepokládají do řádků, ale celý povrch udusané hlíny se s nimi rovnoměrně posype. Je dobré, aby okolo sebe mělo každé semínko přibližně půlcentimetrový prostor, ale tato vzdálenost je jen orientační. Některá semínka jsou větší a některá zase menší a je třeba k této skutečnosti přihlížet.

Můžete semínka svrchu trošku přitlačit k substrátu například nějakou destičkou, ale není to nutné. Pak už jen lehce pokropit a umístit někam, kde není průvan ani přímé světlo, většina semen dokonce preferuje šero.

V závislosti na druhu semínek se po několika dnech začne semínko ze substrátu zvedat na malém nažloutlém stonku. Nažloutlý stonek není nijak neobvyklý, mladý klíček ještě nemá schopnost fotosyntetizovat, a tak není zelený.  V této chvíli můžete přesunout truhlík na světlo a nechat klíčky dorůst do požadované velikosti.

POZOR

  • Některá semínka mají poněkud tvrdší slupku a proto je lepší je na chvilku namočit před tím, než je zasejete, aby se narušila slupka.

A jak na konkrétní semínka?

Pšenice
  • Chuť: Sladká
  • Namočit: 6-12 hodin
  • Vypláchnout/okapat: Ne
  • Doba klíčení: 2 dny
  • Ideální sklizeň: 7–10 dní
Hrášek 
  • Chuť: Výrazně sladší než klasický hrášek
  • Namočit: 6–24 hodin
  • Vypláchnout/okapat: Ano
  • Doba klíčení: 2–3 dny
  • Ideální sklizeň: 6–14 dní
Slunečnice
  • Chuť: Oříšková
  • Namočit: 24 hodin
  • Vypláchnout/okapat: Můžete i nemusíte
  • Doba klíčení: 2-4 dny
  • Ideální sklizeň: 8–14 dní
Kukuřice 
  • Chuť: Sladká
  • Namočit: 8–12 hodin
  • Vypláchnout/okapat: Ne
  • Doba klíčení: 2–3 dny
  • Ideální sklizeň: 6–7 dní
Řepa
  • Chuť: Sladší a zemitá, podobně jako dospělé listy řepy
  • Namočit: Ne
  • Vypláchnout/okapat: Ne
  • Doba klíčení: 2–5 dní
  • Ideální sklizeň: 10–20 dní
Bazalka
  • Chuť: Trochu sladší než klasická bazalka
  • Namočit: Ne
  • Vypláchnout/okapat: Ne
  • Doba klíčení: 2 dny
  • Ideální sklizeň: 15–20 dní
Ředkvičky
  • Chuť: Méně ostrá než klasické ředkvičky
  • Namočit: Ne
  • Vypláchnout/okapat: Ne
  • Doba klíčení: 2–3 dny
  • Ideální sklizeň: 6–10 dní
Brokolice
  • Chuť: Zemitá, jemnější brokolicová chuť
  • Namočit: Ne
  • Vypláchnout/okapat: Ne
  • Doba klíčení: 2–3 dny
  • Ideální sklizeň: 5–14 dní
Chia
  • Chuť: Nahořklá
  • Namočit: Ne
  • Vypláchnout/okapat: Ne
  • Doba klíčení: 4–7 dní
  • Ideální sklizeň: 10–20 dní
Salát
  • Chuť: záleží na druhu, může být jemná i ostrá
  • Namočit: Ne
  • Vypláchnout/okapat: Ne
  • Doba klíčení: 1–2 dny
  • Ideální sklizeň: 8–12 dní
Amarant
  • Chuť: Jemná zemitá
  • Namočit: Ne
  • Vypláchnout/okapat: Ne
  • Doba klíčení: 2–3 dny
  • Ideální sklizeň: 10 dní
Rukola
  • Chuť: Jemnější než klasická rukola
  • Namočit: Ne
  • Vypláchnout/okapat: Ne
  • Doba klíčení: 1–2 dny
  • Ideální sklizeň: 8–11 dní

Je to jednoduché, že ano? A pokud se i přesto bojíte, že byste mohli něco zkazit, můžete vyzkoušet naší sadu na pěstování microgreens pro úplné začátečníky. Součástí sady jsou všechny potřeby, které při pěstování využijete a pokud budete postupovat podle podrobného návodu, který je součástí balení, nemůžete nic pokazit a za pár dní si pochutnáte na vlastnoručně vypěstované superpotravině. Znáte někoho, kdo by chtěl s pěstováním začít, ale pořád má strach nebo se k tomu prostě ještě nerozhoupal? Dejte mu sadu Microgreens jako dárek.

 

Jak se vám daří pěstovat vlastní microgreens? Inspiroval vás náš článek a začali jste také pěstovat? Dejte nám vědět do komentářů, vaše pokroky nás zajímají 🙂 Sledujte nás také na Facebooku i na Instagramu, ať vám neutečou žádné novinky!

Okomentovat