facebook_pixel

Mléčné produkty tvořené v pohodlí domova, aneb pražský víkend strávený doma

Kateřina Mejsnarová

Nouzový stav setrvává a my se snažíme vám vymyslet program, který můžete dělat v pohodlí domova, když nemůžete trávit čas venku. V minulém článku jste se mohli dočíst o tvoření domácích kosmetických svíček, mýdla a bomb do koupele. V tomto článku si vyrobíme domácí produkty, a to produkty mléčné. Veškeré potraviny jsou běžně v obchodech dostupné, popřípadě na e-shopu, tudíž si to můžete bez problému zkusit s námi. Můžete si výsledné produkty vytvořit jen tak, nebo když ho potřebujete k dalšímu použití. Proč běžet do obchodu kupovat tu jednu potravinu, která mi chybí, když si ji mohu udělat doma během 10 minut? I já byla překvapena, že to doma lze.

Domácí máslo

Jako první mléčný produkt je máslo. Není to nic obtížného a zvládne to každý. Navíc z toho budete mít dobrý pocit, protože si můžete udělat takto chtěnou a všemi velmi řešenou potravinu doma. My nelenili, a zkusili to nejprve sami, abychom to měli opravdu odzkoušené. Na 200 g domácího másla budete potřebovat:

 

* šlehač – robotický či příruční
* 500 ml čerstvé smetany ke šlehání, která má alespoň 30% tuku, nejlépe 33% a bez karagenanu (karagenan obsahují spíše šlehačky v kelímku)
* kapesník či plenu
* cedník
* mísu
* vodu
* pečicí papír či potravinářskou folii
* dle chuti sůl a bylinky

 

Čerstvou smetanu předem vyndáme, aby při zpracovávání másla měla pokojovou teplotu. Pokud na to zapomenete, neste ji alespoň hodinku mimo chladničku. Jakmile je smetana připravena, nalijte ji to misky k robotu nebo do toho, v čem jste zvyklí šlehačku dělat. Začněte šlehat až se vám vytvoří pevná šlehačka. Ta bude hotova během pěti minut. Šlehejte dál, dokud se vám šlehačková hmota nerozdělí na dvě složky. Na podmáslí a na máslo. Jakmile vám hotové máslo zůstane uprostřed hnětače (jak říkají naše babičky – „to uvidíš“), tak je hotovo. Podmáslí je ihned vhodné ke konzumaci, máslo však potřebuje ještě trochu péče.

 

Připravte si cedník a do něho si rozložte kapesník či plenu, přes kterou prolijte podmáslí i máslo a kapesník s máslem zatočte – vytlačte zbytkové podmáslí. Poté si do středně velké mísy napusťte studenou vodu a máslo v něm rukou propracujte. Poté vodu vylijte a napusťte znovu studenou. Tento proces opakujte alespoň 3x, dokud nebude voda zcela průhledná. Poté je máslo hotovo a stačí mu dát tvar a chuť 🙂 máslo můžete osolit, smíchat ho s jakoukoliv bylinkou a udělat ho přesně takové, jaké chcete. Pokud budete chtít použít máslo na pečivo se sladkým nátěrem, doporučujeme máslo nijak neochucovat, protože samo o sobě je velice chutné. Už při hnětení ve vodě máslo nádherně vonělo a chuťově je vynikající.

 

Jakmile budete mít máslo chuťově hotové, položte jej na potravinářskou folii či pečicí papír a dejte máslu tvar. Zabalte ho a vložte do chladničky. Bohužel takto domácky vytvořené máslo je určeno k rychlé spotřebě, tudíž pro vás máme tipy, jak trvanlivost máslu prodloužit.

Buďto máslo vložte do mrazáku a jakmile budete chtít máslo konzumovat, vyndejte ho do chladničky a zpracujte, anebo máslo rozpusťte a znovu nechte ztuhnout. Hotovo!

Domácí tvaroh

Tento recept mi poradila babička mého milého a já jsem nadšená, že jsem se k tomuto receptu dostala. Ano, i tvaroh si lze doma vyrobit. A ano, opět snadno. Dostala jsem recept na 2 litry mléka, ale převést si ho můžete samozřejmě i na méně podle sebe 🙂 Co na to tedy budete potřebovat?

 

* 2 litry mléka – je úplně jedno jakého
* 170 g bílého jogurtu – opět je to podle toho, který budete mít doma
* 2 lžíce citronové šťávy
* cedník
* kapesník či plena

 

Nejprve dejte mléko vařit. Jakmile se vaří, přidejte k němu jogurt a i citronovou šťávu. Vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud se mléko s jogurtem a citronovou šťávou nesrazí. Až se směs srazí, přeceďte celou směs přes cedník a kapesník, a nechte tvaroh v cedníku okapat. Takto jednoduchý tvaroh je a kupodivu je i velice chutný. Hotovo!

 

Pokud byste však chtěli udělat tvaroh z čerstvého mléka, určitě můžete. Budete potřebovat právě jen čerstvé mléko, ale nepasterizované. Pasterizujete si ho poté sami, a to ohřátím čerstvého mléka na zhruba 70 – 75°C. Přelijte mléko do jiné nádoby a nechte vychladnout.

 

V tomto stavu nechejte mléko na kuchyňské lince zkysnout 2 dny. Pokud se nemůžete dočkat, tak přidejte na 1 litr mléka 1 lžíci citronové šťávy, která pomáhá zkysnout mléko. To zkysne ihned. Přelijte zkyslé mléko do hrnce a opět ohřejte na teplotu okolo 65°C. Občas promíchejte. Čím více bude mléko zahřáté, tím více bude výsledný tvaroh sušší.

 

Jakmile dosáhnete požadované teploty, stáhněte z plotny a přeceďte i přes kapesník. Směs se opět rozdělila do dvou složek, syrovátky a tvarohu. Syrovátku můžete použít k další spotřebě, nebo při pečení chleba místo tekutiny. Tvaroh mírně stiskněte v kapesníku, ale ne moc. Hotovo!

Domácí sýr

Výroba domácího sýru není jen tak. Dříve se v České republice vyráběli sýry ve velkém, avšak během 20. století se výrobny sýrů postupně ztrácely, a tak jich v Česku máme jen několik. Jak už bylo zmíněno, výroba sýru chce trochu odvahy, ale my věříme, že si na to troufnete.

 

Při výrobě sýrů je zapotřebí si určit, který druh sýra chcete vyrábět. Jako základní rozdělení sýrů jsou sýry měkké a tvrdé. V tom je zásadní rozdíl. Základní surovinou je vždy mléko, rozdílnou kulturou jsou ale syřidla. Syřidlo je látka, která napomáhá k lepšímu srážení mléka, a bez něho se to prostě neobejde. Věřím, že si teď říkáte, že to radši nebudete zkoušet, ale nebojte, kdyby to bylo moc složité, tak vám to tu nebudeme psát. Zkusíme nejprve jednodušší verzi, a to měkký sýr – balkánský.

 

Na výrobu balkánského sýru budete potřebovat:

 

* čerstvé mléko – 5-7 litrů na 1 kg sýrové hmoty
* startovací kulturu nebo jogurt Hollandie

* pepsinové syřidlo – enzym Laktosin

* sůl
* plátno či plena
* při použití kupovaného mléka je potřeba zakoupit chlorid vápenatý

 

Pro výrobu měkkého i tvrdého sýru budete určitě potřebovat čerstvé mléko. V Praze existují mlékomaty, které nabízejí čerstvé mléko. Určitě je znáte. V mlékomatu se může čerstvé mléko nabízet po dobu pouhých 24 hodin, tudíž máte jistotu, že je opravdu čerstvé. Mléko v automatu na mléko je nepasterizované, tudíž vhodné pro výrobu sýru v pohodlí domova. Dá se však použít i klasické mléko dostupné v supermarketu, jen je třeba vybrat mléko co nejméně trvanlivé, a hlavně ať není odstředěné. Pokud máte kde čerpat čerstvé mléko přímo od krávy, budete to mít nejlepší. Jednak proto, že z čerstvého mléka budete mít větší výtěžnost než z mléka ze supermarketu.

 

Nejprve je třeba veškeré náčiní k tvorbě sýrové hmoty vyvařit. Do hrnce, ve kterém budete vařit mléko, dejte několik lžic i lžiček, metličku, dlouhý nůž, naběračku, teploměr a plátno nebo plenu na pozdější okapání sýrové hmoty. Jakmile budete mít vyvařeno, jdeme už na samotné vaření.

 

Mléko (6 litrů) rozehřejte na 37°C ve vodní lázni. Lze samozřejmě i rovnou na plotně. Jakmile bude mít mléko požadovanou teplotu, přimícháme 3 lžíce jogurtu (na 6 litrů mléka) nebo speciální startovací kulturu. Zamíchejte a při 37°C nechte hodinku až dvě přiklopené odstát.

 

Na řadě je syřidlo. Připravte si trochu vody, kterou převařte a nechte zchladnout. Do té přidejte 3 lžičky syřidla (jedna lžička syřidla na 2 litry mléka). Pokud jste použili při tvorbě sýru kupované mléko ze supermarketu, přidejte pár kapek chloridu vápenatého před přidáním syřidla do mléka. Syřidlo smíchané s vodou pomalu přilévejte za stálého míchání. K dobrému promíchání syřidla v mléce vám pomůže metlička. Poté přiklopte. Sýřenina vznikne během hodiny až dvou. Správná sýřenina bude vypadat jako pudink. Pokud se vám sýřenina nepovedla, bohužel musíte postup opakovat od začátku.

 

Jakmile je sýřenina hotová, pomocí dlouhého nože ji nakrájejte. Rovně, vodorovně, všemi směry. Nechte chvíli odstát, aby mohla vzniklá syrovátka vystoupat nahoru. Poté si cedník vyložte plenou a přelejte do něho sýřeninu i syrovátku. Nechejte okapat alespoň půl hodinky. Jakmile je syrovátka zcela oddělena od sýřeniny, tak máte sýrovou hmotu hotovou. Ta je poté vhodná pro výrobu nejrůznějších sýrů. Balkánského sýru i camembertu. Hotovo!

 

Okapanou sýrovou hmotu vložte do hranaté krabičky dle libosti. Poté ji vložte do lednice, kde nechte krabičku se sýrovou hmotou hodinu ztuhnout. Mezitím, co vám sýrová hmota tuhne v lednici, si připravte solný nálev, do které poté vložte sýrovou hmotu. Postavte tedy hrnec na plotnu a začněte vařit. Solný roztok musí být zcela nasycený, tedy přidávejte sůl, dokud se ještě rozpouští. Poté nechte zchladnout. Připravte si i druhý solný nálev, ale slaný jen trochu. Také nechte zchladnout a přelijte do nádoby, která půjde do chladničky. Jakmile uplyne doba tuhnutí sýrové hmoty v chladničce, sýrovou hmotu dáme do slanějšího nálevu. Necháme jej nasytit půl hodiny. Poté sýrovou hmotu přesuneme ho méně slaného roztoku. Přesuneme jej do chladničky, kde necháme balkánský sýr dozrát 1-2 týdny. Dobrou chuť 🙂

Doufáme, že si námi doporučené mléčné produkty zkusíte vytvořit a že se vám nápady líbily. Napište nám do komentářů, který mléčný produkt jste zkusili vytvořit a co doma rádi vaříte/pečete, co si můžete koupit i v obchodě, ale domácí je prostě lepší 🙂

Okomentovat

Top zážitky