facebook_pixel

Ještě jednu – populární brněnská zmrzlina

Kateřina Procházková

Dokonalé letní osvěžení, nebo lahodný dezert během zimy? Díky neotřelým chuťovým kombinacím a úžasnému složení je zmrzlina Ještě jednu ideální při jakémkoliv počasí. Připomene vám dětství, ale i ty nejmodernější chuťové výstřelky. Ještě jednu si zamilujete. A že jste o ní nikdy neslyšeli? Nebojte, dnes si ji společně přiblížíme.

Jak vznikla zmrzlina Ještě jednu?

Celý koncept začal vznikat před pár lety, kdy mladý budoucí zmrzlinář Jakub Gavora získával první zkušenosti s obsluhou stroje na točenou zmrzlinu v italské sýrárně Gran Moravia.  Protože Jakuba zaujalo míchání směsi, rozhodl se pořídit si vlastní menší stroj na zmrzlinu a začal s prvními domácími pokusy. Z počátku se řídil veřejně dostupnými recepty z YouTube a chuťovou inspirací od zmrzlin Häagen – Dazs, které byly od dětství jeho nejoblíbenější. Jelikož ho experimenty se zmrzlinou naplňovaly, rozhodl se ve své tvorbě posouvat, přidávat na chuti a rozšiřovat povědomí o zmrzlině mezi jeho rodinou a nejbližšími přáteli. Celá cesta ke vzniku Ještě jednu trvala přibližně dva roky.

K prvnímu prodeji zmrzliny veřejnosti došlo v dubnu v roce 2019 na ulici Kounicova v Komár kafe v Brně. Od té doby zmrzlinu začalo odebírat několik brněnských kaváren. Od roku 2021 můžete nově najít provozovnu v centru Brna na ulici Minoritská. ( Mapa )

Ještě jednu – populární brněnská zmrzlina_3

Zmrzlina založená na tradicích?

Jakub surovinami pro přípravu zmrzliny rozhodně nešetří, na rozdíl od některé konkurence dbá na vysokou kvalitu finálního produktu. Zmrzlina je založená na smetanovém a mléčném základě s přidanými ingrediencemi. Všechny suroviny jsou vybírány od nejlepších dodavatelů. Zmrzlina obsahuje minimum umělých přidaných látek a není přeslazená. Jakubovi také záleží na tom, aby zmrzlina opravdu chutnala po hlavní chuti, kterou obsahuje. Příkladem je, když si dáte zmrzlinu s  kokosovým základem, tak byste z ní měli kokos cítit. Kornoutky jsou také řemeslnou výrobou, nikoliv kupované od externích firem. Hotové zmrzlinové směsi jsou na prodejně uchované v uzavřených neprůsvitných nádobách. Zmrzlina tak díky chladu a tmě zůstává déle kvalitní.

Originální příchutě?

Při tvorbě zmrzlin se Jakub nechává unášet na vlnách své vlastní fantazie, ale také se inspiruje oblíbenými českými sladkými dezerty a tyčinkami. Z dezertů můžete ochutnat například zmrzlinu větrník, nebo špičku. Jedna z nejzajímavějších a netradičních kombinací je asi bazalková zmrzlina s olivovým olejem a citronovou šťávou. Mezi favority se řadí pečený banán s karamelem a praženými mandlemi a různé oříškové zmrzliny, do kterých přidává Jakub pokaždé něco navíc… Nápady na příchutě sbírá neustále.

Seznam dostupných příchutí se den ode dne mění. V případě, že si nejste s výběrem zmrzliny jistí, můžete požádat o malou ochutnávku. Aktuální chuťové kombinace naleznete většinou na Instagramu a Facebookové stránce zmrzliny Ještě Jednu.

Ještě jednu – populární brněnská zmrzlina_5

Ještě jednu všem doporučuji, jedná se o chuťový prožitek, který chcete zažít.

Pokud raději dáváte přednost ledovému osvěžení v podobě domácích limonád, nechte se inspirovat našim dalším článkem: Kde si dát v Brně domácí limonádu pod stromem.

Okomentovat