Dokonalé letní osvěžení, nebo lahodný dezert během zimy? Díky neotřelým chuťovým kombinacím a úžasnému složení je zmrzlina Ještě jednu ideální při jakémkoliv počasí. Připomene vám dětství, ale i ty nejmodernější chuťové výstřelky. Ještě jednu si zamilujete. A že jste o ní nikdy neslyšeli? Nebojte, dnes si ji společně přiblížíme.
Jak vznikla zmrzlina Ještě jednu?
Celý koncept začal vznikat před pár lety, kdy mladý budoucí zmrzlinář Jakub Gavora získával první zkušenosti s obsluhou stroje na točenou zmrzlinu v italské sýrárně Gran Moravia. Protože Jakuba zaujalo míchání směsi, rozhodl se pořídit si vlastní menší stroj na zmrzlinu a začal s prvními domácími pokusy. Z počátku se řídil veřejně dostupnými recepty z YouTube a chuťovou inspirací od zmrzlin Häagen - Dazs, které byly od dětství jeho nejoblíbenější. Jelikož ho experimenty se zmrzlinou naplňovaly, rozhodl se ve své tvorbě posouvat, přidávat na chuti a rozšiřovat povědomí o zmrzlině mezi jeho rodinou a nejbližšími přáteli. Celá cesta ke vzniku Ještě jednu trvala přibližně dva roky.
K prvnímu prodeji zmrzliny veřejnosti došlo v dubnu v roce 2019 na ulici Kounicova v Komár kafe v Brně. Od té doby zmrzlinu začalo odebírat několik brněnských kaváren. Od roku 2021 můžete nově najít provozovnu v centru Brna na ulici Minoritská.
Zmrzlina založená na tradicích?
Jakub surovinami pro přípravu zmrzliny rozhodně nešetří, na rozdíl od některé konkurence dbá na vysokou kvalitu finálního produktu. Zmrzlina je založená na smetanovém a mléčném základě s přidanými ingrediencemi. Všechny suroviny jsou vybírány od nejlepších dodavatelů. Zmrzlina obsahuje minimum umělých přidaných látek a není přeslazená. Jakubovi také záleží na tom, aby zmrzlina opravdu chutnala po hlavní chuti, kterou obsahuje. Příkladem je, když si dáte zmrzlinu s kokosovým základem, tak byste z ní měli kokos cítit. Kornoutky jsou také řemeslnou výrobou, nikoliv kupované od externích firem. Hotové zmrzlinové směsi jsou na prodejně uchované v uzavřených neprůsvitných nádobách. Zmrzlina tak díky chladu a tmě zůstává déle kvalitní.
Originální příchutě?
Při tvorbě zmrzlin se Jakub nechává unášet na vlnách své vlastní fantazie, ale také se inspiruje oblíbenými českými sladkými dezerty a tyčinkami. Z dezertů můžete ochutnat například zmrzlinu větrník, nebo špičku. Jedna z nejzajímavějších a netradičních kombinací je asi bazalková zmrzlina s olivovým olejem a citronovou šťávou. Mezi favority se řadí pečený banán s karamelem a praženými mandlemi a různé oříškové zmrzliny, do kterých přidává Jakub pokaždé něco navíc… Nápady na příchutě sbírá neustále.
Seznam dostupných příchutí se den ode dne mění. V případě, že si nejste s výběrem zmrzliny jistí, můžete požádat o malou ochutnávku. Aktuální chuťové kombinace naleznete většinou na Instagramu a Facebookové stránce zmrzliny Ještě Jednu.
Ještě jednu všem doporučuji, jedná se o chuťový prožitek, který chcete zažít.
Pokud raději dáváte přednost ledovému osvěžení v podobě domácích limonád, nechte se inspirovat našim dalším článkem: Kde si dát v Brně domácí limonádu pod stromem.