Zimní období, které klepe na dveře, je s touto nenahraditelnou sladkostí neodmyslitelně spjato. Ať už se budeme bavit třeba o vánočním cukroví, sladkostech na vánočním stromečku, nebo si představíme kouzelnou chvilku pod dekou, s horkou čokoládou v ruce. Pojďme se proto dnes podívat, kam si na tu nejlepší a nejzajímavější čokoládu vyrazit, jak tady v Česku, tak i za hranicemi.

V článku si přiblížíme těchto 5 tipů na nejlepší a nejzajímavější čokoládovny:

  • Čokoládovna Vizovice
  • Muzeum čokolády v Kutné hoře
  • Muzeum Choco-story Praha
  • Čokoládovna Neuhas, Brusel
  • Čokoládovna Mary, Brusel

Čokoládovna Vizovice na Zlínsku

Chocolaterie Chapeau je zámeckou čokoládovnou ve Vizovicích na Zlínsku. Vaši honbu za prvotřídní čokoládou si tak můžete spojit i s výletem a podívat se na krásný místní zámek z 18. století. U zámku se nachází i francouzský park, nemuselo by tak být špatným nápadem ani vzít si čokoládu s sebou do ruky na procházku právě tam. Třešničkou, nebo spíše višničkou na dortu jejich tvorby je pralinka s názvem Ubelský mls, která mimo jiné drží i ocenění Perla Zlínska roku 2009. Jde o višeň, která je máčena ve slivovici, následně obalena v marcipánu a na závěr je dána do hořké čokolády. Kromě tohoto mlsu zde ale samozřejmě najdete široký čokoládový sortiment od nápojů, přes nejrůznější pralinky, klasické tabulkové čokolády, či figurky. Nechybí ani dárkové balení, které si můžete odvézt s sebou, ať už pro sebe či své blízké. Recepturou vychází z tradičních francouzských a belgických kořenů, ale čokoládu i náplně do nich míchají především dle svých vlastních receptů. Prodejna vám nabídne příjemné venkovní i vnitřní posezení, dokonce s dětským koutkem.

A jak to ve Vizovicích a jejich čokoládovně vypadá můžete vidět tady: https://youtube.com/shorts/hl1z_piJNxA

Muzeum čokolády v Kutné hoře

Kdo by to byl věřil, že se právě u nás v Česku, konkrétně tedy v Kutné hoře, nachází to nejmenší muzeum čokolády na světě. Kdysi se zde nacházela jedna z nejlepších evropských čokoládoven, a sice – čokoládovna Lidka, jejíž výrobky jedli za první republiky kromě spousty lidí po celém světě i třeba prezident Masaryk. Byť se zdá, že nejlepším časům tohoto místa už dávno odzvonilo, v letošním roce, 2022, získala čokoládovna hned 8 medailí International Chocolate Award, tedy ocenění mezinárodní soutěže výrobců čokolád. Co se týče muzea, najdete v něm skutečné dobové unikáty, a to doslova, protože tam mají dochované původní kousky čokolád. Vedle nich se nachází mnoho dobových reklamních předmětů, fotografie, dokumenty, dárkové krabičky, dózy od sladkostí. Exkurz do čokoládové první republiky tak bude určitě nezapomenutelným zážitkem. O to víc to ještě vylepšíte, pokud si se po takové náročné cestě odměníte jejich lahodnou horkou čokoládou. Zastavit se můžete prakticky kdykoli, otevřeno je každý den, včetně víkendů od 10 do 17 hodin.

Kromě vší té čokoládové historie určitě stojí za pozornost i samotná Kutná hora, která je součástí UNESCO. Celý den vám tam unikne jako mrknutím oka, na výlet o víkendu je to úplně ideální.

Jak vypadá čokoládovna v současnosti je na videu tady:

Muzeum Choco-story Praha

Když už jsme se dostali ke sladkým muzeím, podívejme se i na muzeum čokolády v Praze, protože tam je opravdu na co se podívat. Čekají vás 2 patra plné expozice, která vás provede celou historií čokolády, poví vám všechno, co vás o čokoládě a její výrobě napadne, a nabídne vám i zábavné interaktivní aktivity, aby muzeum nebylo náhodou ani trochu nuda. Výstava zahrnuje mimo mnoho dalšího proces, kterým se čokoláda dostává z kakaových bobů v přírodě až do vaší pusy, vysvětluje, jak jsou s čokoládou spjaté Mayové a Aztékové s jejich rituály, světové elity, i současná archeologie. Muzeum vám nabídne kinosál, a přitom dokonce i ochutnávku čokolády. Pokud byste do čokolády chtěli proniknout ještě o něco víc, můžete se zúčastnit jednoho z jejich workshopů zaměřených na vlastnoruční výrobu čokolády.

Rodinné vstupné vás vyjde na 650 Kč, pro jednu osobu potom 250 či 200 Kč se slevou. Otevřeno je denně až do 19 hodin, a muzeum najdete na adrese Celetná 15.

Čokoládovna Neuhas a Mary, Brusel

Když se řekne čokoláda, a její kořeny, hned vedle Francie se vám zřejmě okamžitě vybaví i Belgie. A to je naprosto správně, protože čokoláda i čokoládové pralinky, původně nazývané „praslinky“ se sice původně formovali ve Francii, ale první pralinka, v podobě, jak ji známe dnes, vznikla v roce 1912 právě v Belgii, konkrétně v bruselské pasáži. Stejný výrobce, jménem Jean Neuhas byl vlastně také prvním tvůrcem, který uvedl ballotins, jinými slovy, hezké dárkové krabičky, v nichž začal pralinky prodávat, prakticky jako dárkové zboží. Tato prodejna čokolády opředena historií je v Bruselu k navštívení dodnes.

Co je v Belgii oproti naší zemi v celku běžné, jsou outlety čokolády. Lahodné pralinky i další tipy čokolády byste tam tak měli nakoupit podstatně levněji, tyto prodejny však zřejmě budou mít o něco jiný charakter než historické čokolaterie.

Jak to vypadá v outletu Nauhase se můžete podívat ve videu níže:

Kromě ní však můžete navštívit ještě i čokolaterii Mary, která o sobě (zřejmě jako i mnohé jiné) prohlašuje, že vyrábí a prodává tu nejlepší čokoládu na světě. Posouzení už necháme na vás, a ať už to je jakkoli, musí se nechat, že dům Mary má tradici a úroveň, kterou by se dohánělo jen opravdu velmi těžce. Mezi její odběratele patřili a stále patří členové královských dvorů, nabízejí na 70 druhů prvotřídních pralinek, které všechny vyrábějí přímo v domě, interiér jejich prodejny obsahuje původní nábytek z doby Ludvíka XIV., a celkově si při nákupu budete připadat spíše jako v luxusním šperkařství než jako u nákupu potravin. Potřeba je počítat i s tím, že všechno toto se odráží také do ceny, a plná taška pralinek vás tak vyjde na pěkně vysokou cifru. Alespoň za malou ochutnávku a nasátí atmosféry však tito tradiční výrobci nepochybně stojí. Pokud jste tak fanoušci čokolády a zavítáte do Bruselu, víte, kam zamířit.

Jak to vypadá uvnitř čokoládového domu Mary zachytili na tomto videu:

Tak který ze sladkých tipů vás očaroval nejvíc? Vyrazíte do Kutné Hory, za prvorepublikovou továrnou Lidkou, do interaktivního muzea čokolády v Praze nebo to vezmete od podlahy a vyzkoušíte rovnou původní belgickou tradici? Podělte se s námi v komentářích!