[vc_row][vc_column][vc_column_text]Chcete si vypěstovat nutriční bombu bez ohledu na to, kde bydlíte? Nezáleží na tom, jestli máte k pěstování volný jeden parapet nebo venkovní záhonek. Možnost pěstovat si doma takzvané microgreens má úplně každý. Microgreens se v posledních letech stávají hitem moderní kuchyně a to nejen kvůli své čerstvé a svěží chuti, ale také kvůli svému jedinečnému nutričnímu složení. Klíčící semínka jsou přímo nabitá nutrienty. A navíc je velmi snadné si je vypěstovat! Microgreens jsou vlastně různé odrůdy běžné zeleniny, které se sklízí hned po tom, co rostlinkám narostou první malé lístky.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image="92625" img_size="full"][vc_empty_space][/vc_column][vc_column][vc_column_text]
Jsou semínka na pěstování microgreens jiná než obyčejná semínka?
Odpověď je ne. Jsou to úplně stejná semínka, která byste nechali vyrůst do celé své rostlinné krásy a dospělosti. Rozdílem je, že se semínka nasejí do půdy mnohem blíže u sebe, než kdybyste chtěli vypěstovat dospělé rostliny. To můžete udělat proto, že je sklízíte v hodně brzkém stádiu jejich života, hned několik dní po jejich vysetí.Co všechno potřebujete?
- Truhlík
- Vodu
- Substrát/podklad
- Semínka
- Sprej/rozstřikovač vody
- Případně hnojivo
Jaký podklad použít?
Pokud budete pěstovat microgreens v půdě, zvolte takovou, ve které nebudou příliš velké částice, vhodná je skutečně sypký vlhký substrát. V půdě s velkými částicemi by semínka mohla mít problém zakořenit. Lze microgreens pěstovat i hydroponicky, například kokosové podložce (tomuto způsobu se budeme věnovat podrobněji v některém z následujících článků). V tomto případě si dejte pozor na hnojení, podložka neobsahuje příliš mnoho živin. Vzhledem k tomu, že budete microgreens následně jíst, vyhněte se přílišné chemii. Nejvhodnější je například žížalí čaj, pokud máte doma vermikompostér nebo jakékoli hnojivo na zeleninu - čím přírodnější, tím lepší.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image="92627" img_size="full"][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Jak začít?
Nalijte do truhlíku tenkou vrstvu vody (přibližně půl centimetru, ne víc) a na ni nasypejte suchý substrát. Je lepší substrát navlhčit odspodu, vyhnete se tak možným problémům s plísněmi a houbami. Semínka je tak vhodné svrchu už jen lehce pokropit vodou. Substrát uhlaďte a lehce udusejte, klíčící semínka tak lépe přilnou k substrátu a při sklízení nebude na rostlinkách tolik hlíny. Na uhlazený substrát umístíme semínka. Ta se nezahrabávají ani se nepokládají do řádků, ale celý povrch udusané hlíny se s nimi rovnoměrně posype. Je dobré, aby okolo sebe mělo každé semínko přibližně půlcentimetrový prostor, ale tato vzdálenost je jen orientační. Některá semínka jsou větší a některá zase menší a je třeba k této skutečnosti přihlížet. Můžete semínka svrchu trošku přitlačit k substrátu například nějakou destičkou, ale není to nutné. Pak už jen lehce pokropit a umístit někam, kde není průvan ani přímé světlo, většina semen dokonce preferuje šero. V závislosti na druhu semínek se po několika dnech začne semínko ze substrátu zvedat na malém nažloutlém stonku. Nažloutlý stonek není nijak neobvyklý, mladý klíček ještě nemá schopnost fotosyntetizovat, a tak není zelený. V této chvíli můžete přesunout truhlík na světlo a nechat klíčky dorůst do požadované velikosti. POZOR- Některá semínka mají poněkud tvrdší slupku a proto je lepší je na chvilku namočit před tím, než je zasejete, aby se narušila slupka.
A jak na konkrétní semínka?
Pšenice
- Chuť: Sladká
- Namočit: 6-12 hodin
- Vypláchnout/okapat: Ne
- Doba klíčení: 2 dny
- Ideální sklizeň: 7–10 dní
Hrášek
- Chuť: Výrazně sladší než klasický hrášek
- Namočit: 6–24 hodin
- Vypláchnout/okapat: Ano
- Doba klíčení: 2–3 dny
- Ideální sklizeň: 6–14 dní
Slunečnice
- Chuť: Oříšková
- Namočit: 24 hodin
- Vypláchnout/okapat: Můžete i nemusíte
- Doba klíčení: 2-4 dny
- Ideální sklizeň: 8–14 dní
Kukuřice
- Chuť: Sladká
- Namočit: 8–12 hodin
- Vypláchnout/okapat: Ne
- Doba klíčení: 2–3 dny
- Ideální sklizeň: 6–7 dní
Řepa
- Chuť: Sladší a zemitá, podobně jako dospělé listy řepy
- Namočit: Ne
- Vypláchnout/okapat: Ne
- Doba klíčení: 2–5 dní
- Ideální sklizeň: 10–20 dní
Bazalka
- Chuť: Trochu sladší než klasická bazalka
- Namočit: Ne
- Vypláchnout/okapat: Ne
- Doba klíčení: 2 dny
- Ideální sklizeň: 15–20 dní
Ředkvičky
- Chuť: Méně ostrá než klasické ředkvičky
- Namočit: Ne
- Vypláchnout/okapat: Ne
- Doba klíčení: 2–3 dny
- Ideální sklizeň: 6–10 dní
Brokolice
- Chuť: Zemitá, jemnější brokolicová chuť
- Namočit: Ne
- Vypláchnout/okapat: Ne
- Doba klíčení: 2–3 dny
- Ideální sklizeň: 5–14 dní
Chia
- Chuť: Nahořklá
- Namočit: Ne
- Vypláchnout/okapat: Ne
- Doba klíčení: 4–7 dní
- Ideální sklizeň: 10–20 dní
Salát
- Chuť: záleží na druhu, může být jemná i ostrá
- Namočit: Ne
- Vypláchnout/okapat: Ne
- Doba klíčení: 1–2 dny
- Ideální sklizeň: 8–12 dní
Amarant
- Chuť: Jemná zemitá
- Namočit: Ne
- Vypláchnout/okapat: Ne
- Doba klíčení: 2–3 dny
- Ideální sklizeň: 10 dní
Rukola
- Chuť: Jemnější než klasická rukola
- Namočit: Ne
- Vypláchnout/okapat: Ne
- Doba klíčení: 1–2 dny
- Ideální sklizeň: 8–11 dní