... tak jmelí tu taky nemají...
Již téměř rok jsem v kontaktu s paní Sabinou Procházkovou, Češkou žijící dva roky ve Švédsku. A protože jsem zvídavý člověk, zeptala jsem se, jakým způsobem vnímá Vánoce ve Skandinávii, jaké tradice si osvojila a naopak, které ji chybí a dále mě zajímala celková tamní vánoční atmosféra.
![](https://s3.eu-west-1.amazonaws.com/stips.cz/wp-content/uploads/2021/12/13133635/luke-hodde-OPZLe7zcCKE-unsplash1.jpg)
,,Začnu rovnou tím, na co mě nejvíce upozorňovala kamarádka, která tu teď byla. Švédové milují světýlka a svíčky. Osvětlené jsou balkóny, stromečky v ulicích a samozřejmě náměstí a větší veřejná místa. Tím chci říct, že lidé si tu dekorují svá bydlení mnohem více než v ČR. Téměř v každé domácnosti je v okně přes Vánoční období svícen a nebo papírová hvězda, na balkónech jsou obmotaná světýlka kolem zábradlí (i my to tak máme). V oknech nebo podél oken světýlka nejsou - ve srovnání s ČR. Myslím si, že je to i kratším dnem, protože např. ve Stockholmu zapadá sluníčko už před 15. hodinou a vychází v půl 9 ráno. Proto tu denního světla moc není Denního a světýlka to kompenzují."
![](https://s3.eu-west-1.amazonaws.com/stips.cz/wp-content/uploads/2021/12/13133642/nikola-johnny-mirkovic-kc6ZobEFvsc-unsplash1.jpg)
,,Pak je tu švédský svařák, který se nazývá Glögg. Opět můžu sdílet zpětnou vazbu mojí kamarádky - v porovnání s ČR mnohem sladší a mnohem menší. Byly jsme na trzích, objednaly jsme si svařák a dostaly jsme takového malého prcka. Ptala jsem se na to pak i přítele (Švéda) a vysvětlil mi, že je to z důvodu, že můžete ochutnat více druhů po menších dávkách. Pak jsem si uvědomila, že vlastně i my doma máme 6 takových malých hrnečků na švédský svařák. Další unikátností je, že oni do svařáku sypou směr oříšků, rozinek a brusinek (viz obrázek)."
![](https://s3.eu-west-1.amazonaws.com/stips.cz/wp-content/uploads/2021/12/13133648/image1.jpg)
,,Dalším zvykem, který podle mě v ČR není, je vánoční večeře, švédsky Julbord, kterou si můžete zarezervovat už koncem listopadu v téměř snad každé restauraci. Švédové mají 7 chodů. (sleď a různé úpravy ryb, saláty, sýry, dezerty, teplá a studená kuchyně). Milují obecně ryby (dokonce bývají standardně i v rámci snídaní, pokud jsme někde ubytovaní přes noc...). Smysl této večeře je příležitost potkat rodinu a přátele. Je to hodně oblíbené jako firemní akce, už i proto, že je to relativně drahá záležitost- za osobu platíte zhruba 2000 Kč, je to ale forma bufetu, čili můžete sníst, kolik chcete. Pokud tak jde rodina, peněženka to pocítí."
![](https://s3.eu-west-1.amazonaws.com/stips.cz/wp-content/uploads/2021/12/13133651/kjhkhj1.jpg)
"Nemají tu Ježíška, ale "Tomte", zároveň tu ani nechodí Mikuláš - to mně osobně chybí asi nejvíce, i když už nejsem dítě. Moc se mi ta tradice líbí. Jakousi obdobu nebo alternativu tu mají 13.12. "Lucia". Osobně o tom nic nevím, takže se nemohu podělit o informace, ale přiložila jsem odkaz."
,,Cukroví: Mám pocit, že tu nemají tolik druhů cukroví jako v ČR. Hodně tu letí šafrán, perníčky a "linecké". Vlastně jsem tu nikdy nic jiného neviděla. Vosí úly tu neexistujou."
![](https://s3.eu-west-1.amazonaws.com/stips.cz/wp-content/uploads/2021/12/13133639/monika-grabkowska-ITixmXwUsJY-unsplash1.jpg)
,,Vánoční trhy jsou hodně populární a v podstatě podobné naším, jen nenajdete bramboráky a žádné jedlé kaštany (s tím trochu bojuju). Přijde mi. že jsou trhy více orientované na zboží, než na jídlo. Najdete hodně kafe (Švédové milují kafe, nejčastěji pijí překapávané) a svařáky. Horké polévky nejsou běžné (obecně polévky tu moc nefrčí, pouze rybí)."
,,Např. vánoční věnce na dveřích tu nejsou zdaleka tak rozšířené, jako u nás. Viděla jsem jich opravdu minimum. Co mě ještě napadá je, že Silvestr je tu nepracovní den."
,,Co jsem si osvojila a líbí se mi, jsou určitě světýlka a teplo svíček. Chybí mi Mikuláš, jedlé kaštany a horké polévky. Co jsem si zamilovala, je kafe. Ale to je celoroční hobby."
Nechte se ještě více unášet vánoční atmosférou s naším blogem.