facebook_pixel

Vánoce ve Švédsku očima Češky

Kateřina Procházková

… tak jmelí tu taky nemají…

Již téměř rok jsem v kontaktu s paní Sabinou Procházkovou, Češkou žijící dva roky ve Švédsku. A protože jsem zvídavý člověk, zeptala jsem se, jakým způsobem vnímá Vánoce ve Skandinávii, jaké tradice si osvojila a naopak, které ji chybí a dále mě zajímala celková tamní vánoční atmosféra.

winter tree

,,Začnu rovnou tím, na co mě nejvíce upozorňovala kamarádka, která tu teď byla. Švédové milují světýlka a svíčky. Osvětlené jsou balkóny, stromečky v ulicích a samozřejmě náměstí a větší veřejná místa. Tím chci říct, že lidé si tu dekorují svá bydlení mnohem více než v ČR. Téměř v každé domácnosti je v okně přes Vánoční období svícen a nebo papírová hvězda, na balkónech jsou obmotaná světýlka kolem zábradlí (i my to tak máme). V oknech nebo podél oken světýlka nejsou – ve srovnání s ČR. Myslím si, že je to i kratším dnem, protože např. ve Stockholmu zapadá sluníčko už před 15. hodinou a vychází v půl 9 ráno. Proto tu denního světla moc není Denního a světýlka to kompenzují.“

světýlka

,,Pak je tu švédský svařák, který se nazývá Glögg. Opět můžu sdílet zpětnou vazbu mojí kamarádky – v porovnání s ČR mnohem sladší a mnohem menší. Byly jsme na trzích, objednaly jsme si svařák a dostaly jsme takového malého prcka. Ptala jsem se na to pak i přítele (Švéda) a vysvětlil mi, že je to z důvodu, že můžete ochutnat více druhů po menších dávkách. Pak jsem si uvědomila, že vlastně i my doma máme 6 takových malých hrnečků na švédský svařák. Další unikátností je, že oni do svařáku sypou směr oříšků, rozinek a brusinek (viz obrázek).“

hrníčky

,,Dalším zvykem, který podle mě v ČR není, je vánoční večeře, švédsky Julbord, kterou si můžete zarezervovat už koncem listopadu v téměř snad každé restauraci. Švédové mají 7 chodů.  (sleď a různé úpravy ryb, saláty, sýry, dezerty, teplá a studená kuchyně). Milují obecně ryby (dokonce bývají standardně i v rámci snídaní, pokud jsme někde ubytovaní přes noc…). Smysl této večeře je příležitost potkat rodinu a přátele. Je to hodně oblíbené jako firemní akce, už i proto, že je to relativně drahá záležitost- za osobu platíte zhruba 2000 Kč, je to ale forma bufetu, čili můžete sníst, kolik chcete. Pokud tak jde rodina, peněženka to pocítí.“

julbord

„Nemají tu Ježíška, ale „Tomte“, zároveň tu ani nechodí Mikuláš – to mně osobně chybí asi nejvíce, i když už nejsem dítě. Moc se mi ta tradice líbí. Jakousi obdobu nebo alternativu tu mají 13.12. „Lucia“. Osobně o tom nic nevím, takže se nemohu podělit o informace, ale přiložila jsem odkaz.“

,,Cukroví: Mám pocit, že tu nemají tolik druhů cukroví jako v ČR. Hodně tu letí šafrán, perníčky a „linecké“. Vlastně jsem tu nikdy nic jiného neviděla. Vosí úly tu neexistujou.“

cukroví

,,Vánoční trhy jsou hodně populární a v podstatě podobné naším, jen nenajdete bramboráky a žádné jedlé kaštany (s tím trochu bojuju). Přijde mi. že jsou trhy více orientované na zboží, než na jídlo. Najdete hodně kafe (Švédové milují kafe, nejčastěji pijí překapávané) a svařáky. Horké polévky nejsou běžné (obecně polévky tu moc nefrčí, pouze rybí).“

,,Např. vánoční věnce na dveřích tu nejsou zdaleka tak rozšířené, jako u nás. Viděla jsem jich opravdu minimum. Co mě ještě napadá je, že Silvestr je tu nepracovní den.“

,,Co jsem si osvojila a líbí se mi, jsou určitě světýlka a teplo svíček. Chybí mi Mikuláš, jedlé kaštany a horké polévky. Co jsem si zamilovala, je kafe. Ale to je celoroční hobby.“

Nechte se ještě více unášet vánoční atmosférou s naším blogem.

Okomentovat

Top zážitky