Pokud vás zajímá, jak se whisky vyrábí a jak je správné ji pít, pak je pro vás určený následující článek 🙂
Již 2000 let před Kristem bylo ve Starověké Mezopotámii vyvinuto umění destilace, které obohacovalo populaci o svěží parfémy a aromatické substance. Ovšem první psané zmínky o destilaci se datují do roku 100, kdy se o něm zmínil řecký filosof, který destiloval pitnou vodu z mořské. O pět set let později již křesťané tímto způsobem běžně vyráběli nezbytné léky. V tu chvíli se již vynález destilace rozšířil Evropou až do Skotska a Irska, kde byla vyrobena historicky první destilovaná whisky.
![](https://s3.eu-west-1.amazonaws.com/stips.cz/wp-content/uploads/2018/02/17162227/whisky_1.jpg)
Whisky se vyrábí s pomocí:
- ječmene, žita či jiné obiloviny
- pramenité vody
- kvasinek
Proces výroby je ale také ovlivněn zdrojem tepla, podnebím v době zrání, tvarem destilačních kotlů a sudy, v nichž whisky zraje. Kvalita výše popsaných surovin a procesů se odráží na výsledné chuťové harmonii whisky. Ale teď již podrobněji… Která je vaše oblíbená?
Skotská whisky je dvakrát destilovaná tekutina z ječmenného sladu.
Kořeny výroby whisky sahají ve Skotsku až do 15. století. Dle zákona musí být whisky pálena z vody a ječmene pocházejícího ze Skotska. Minimální doba zrání je tři roky a jeden den v dubových sudech na území Skotska.
Prvním krokem výroby je příprava sladu. Ječmen se dva dny namáčí v pramenité vodě, a posléze je rozprostřen a ponechán klíčit. Sladováním dochází k aktivaci enzymů štěpících škrob. Slad se následně suší a praží nad hořící rašelinou s přístupem vzduchu; drtí, aby mohl být namočen do horké vody, která vyplaví rozpustné cukry.
Zatímco zbytek ječmene se použije pro dobytek, do tekutiny se přidají kvasinky a nechá se fermentovat. Doba fermentace se liší u jednotlivých výrobců, ovšem výsledkem je nápoj s 5-10% alkoholu, který se podobá pivu. Tekutina pak podléhá dvojité destilaci, která vytáhne alkohol až na 70%. Naředěný destilát je uložen k zrání v dubových sudech, které jsou naplněny pouze ze tří čtvrtin, aby měla whisky optimální kontakt se vzduchem i sudem. Některé whisky se nechávají dozrát v druhém sudu, obvykle po jiném alkoholu pro získání nových odstínů chuti.
V 17. století se stát rozhodl výrobu whisky zdanit, ovšem kvůli nesmyslně vysoké dani většina výrobců musela prodávat na černém trhu. V té době byly ve Skotsku stovky ilegálních palíren. Na počátku 19. století vyšel nový zákon umožňující částečnou výrobu whisky, a nařízení z roku 1923 kompletně posvětilo legální výrobu nápoje.
Irská whiskey je třikrát destilovaná
a musí být vyráběna ze surovin pocházejících z Irska. Minimální doba zrání jsou tři roky v dubových sudech. Čerstvé dřevo ovšem předává whiskey drsnou chuť, proto výrobci preferují používání sudů po jiných druzích alkoholu….
![](https://s3.eu-west-1.amazonaws.com/stips.cz/wp-content/uploads/2018/02/17162606/Whisky_2.jpg)
Způsob výroby se trochu odlišuje od skotské whisky. V Irsku se ječmenný slad suší v uzavřených pecích bez přístupu vzduchu. Posléze se tekutina třikrát destiluje a nechává zrát v dubových sudech. Na láhvi by mělo být označení, zda byla whiskey filtrována za studena – z té jsou odebírány látky vyloučené na povrchu whiskey. Stejně tak se uvádí, zda byl nápoj přibarvován karamelem.
Historická situace whiskey v Irsku nebyla o moc lepší než v sousedním Skotsku. V 19. století o ni nebyl velký zájem v důsledku boje církevních organizací proti alkoholismu. Ve 20. století – v důsledku nezávislosti státu – vzniklo ve Spojeném království embargo na irské produkty, což mělo za následek tíživou ekonomickou situaci. Prohibice v USA byla rovněž velmi zdrcující pro irský trh s whiskey.
Americká whiskey
je obilný destilát vyráběný na území USA. Tato whiskey je definovaná zákonem a má 6 poddruhů (v závislosti na hlavní výrobní obilovině). Whiskey musí zrát v nově vypálených sudech z amerického dubu alespoň dva roky.
Whiskey je vyráběna z rtumu, který musí mít alespoň 51 % charakteristické obiloviny (kukuřice, žito, pšenice). Tekutina se destiluje, přimčemž musí dosáhnout 80 % alkoholu, a lahvuje se minimálně s podílem 40 % alkoholu. Výrobce nesmí přidat žádné jiné ingredience, maximálně karamel na dobarvení.
Nejznámější americkou whiskey je bourbon, který je vyráběn z kukuřice. Bourbon tradičně chutná po dřevu a kouři, čehož je docíleno ožahováním nových dubových sudů před uložením whiskey ke zrání.
![](https://s3.eu-west-1.amazonaws.com/stips.cz/wp-content/uploads/2018/02/17162749/whisky_3.jpg)
Kanadská whisky
se odlišuje jak surovinami, tak způsobem výroby. Kanada nemá historii výroby whisky, proto nemá ani žádný zákon, který by její výrobu reguloval. Nápoj pouze musí mít aroma a chuť tradičně připisované kanadské whisky. Musí zrát minimálně tři roky, k čemuž jsou využívány jak nové, tak použité sudy.
Obvykle se vyrábí z obilné směsi, která je dvakrát destilovaná skrz kontinuální destilaci a smíchána s obilnou whisky. Nápoje jsou tradičně míchané s jiným alkoholem nebo whisky.
![](https://s3.eu-west-1.amazonaws.com/stips.cz/wp-content/uploads/2018/02/17162904/whisky_4.jpg)
A jak takovou whisky vlastně pít? Tento drink je stavovským odznakem vyšších vrstev, protože k tomuto nápoji s dlouhou historií se váže jistá kultura pití.
- whisky se nepije s ledem! Nejlépe chutná při pokojové teplotě, kdy si můžete vychutnat jemné odstíny její chuti
- pro degustování whisky se používá sklenička na nožičce, nahoře zúžená; pro běžné pití pravděpodobně znáte širokou nízkou skleničku s masivním dnem
- whisky se pije klidně a pomalu, abyste si ji mohli správně vychutnat. Nikdy nepanákujte!
- k dobré whisky patří dobrý doutník, protože jedině tak si můžete skutečně hédonisticky vychutnat daný moment
- pokud potřebujete whisky ředit, používejte odstátou kohoutkovou vodu
A jak jste nepochybně již poznali sami – whisky/whiskey se používá podle geografické lokality nápoje. Tudíž v Irsku a Americe si můžete koupit whiskey, ovšem ve Skotsku a Kanadě jedině whisky!!!
Pokud máte whisky v oblibě a zajímáte se o ni, rádi bychom vám doporučili i jiné degustační kurzy od Stips.cz Podle nás to rozhodně stojí za to!