facebook_pixel

Zázraky indické kuchyně

Renata Blažková

Indická kuchyně patří mezi nejrozmanitější na světě. V minulosti i současnosti byla ovlivněna hlavně rozdílným klimatem v Indii (na různých místech se pěstují různé plodiny) a taktéž směsicí světových náboženství (zákaz konzumace hovězího nebo vegetariánská strava). 

 

Indická kuchyně se těší velké oblibě po celém světě… Proč? Protože téměř každý si přijde na své! I přestože velké množství pokrmů je vegetariánské či veganské, taktéž konzumenti masa dokáží najít velmi chutné a zajímavé pokrmy (mimo již zmiňovaného hovězího). 

Dalším charakteristickým prvkem kuchyně je pestrá paleta chutí! Naleznete jídla pikantní, slaná, sladká či pálivá – nebo všechno dohromady! Kombinací neobvyklých koření společně s technikami převzatými z jiných světových kuchyní můžete na svém talíři objevit úplně nový svět, do kterého se zamilujete.

Standardně se v indické kuchyni používá kolem 20-30 druhů koření (kmín, koriandr, kari, kurkuma, skořice, hřebíček a mnoho dalších). Každé koření v jídle má svůj důvod – ať už jde o specifickou chuť nebo zdraví prospěšný účel. 

 

Tradičními suruvinami jsou rýže, celozrnná mouka, červená čočka, různé druhy luštěnin a zeleniny. Další rozdíly se liší podle geografické lokace.

 

Severní Indie typicky používá mléčné výrobky, chléb zvaný naan a jehněčí nebo skopové maso. Tradiční svačinou je zde samosa (trojúhelníček ze smaženého těsta plněný masem či zeleninou) a nejznámějším pokrmem z této oblasti je rozhodně kuřecí tandoori, připravované ve válcové hliněné troubě.

 

Východoindická kuchyně je proslavena svými dezerty – rassagola a chumchum. Rovněž jsou často využívána semena máku. Počítejte se znaky bengálské a bangladéšské kuchyně – nejpoužívanější ingredience jsou ryby, kari a rýže.

 

Kuchyně jihu nejčastěji používá rýži, zeleninové omáčky nebo mořské plody. Slavné biryani rovněž pochází z této oblasti. Tento region představuje nejvíce diverzní kuchyni – jídlo by mělo obsahovat velké množství různých chutí (pro kompletní výživovou hodnotu a zachování rovnováhy mezi apetitem a trávením).

 

Západní Indie má tři hlavní proudy, co se kuchyně týče. Gujarati používá hlavně vegetariánskou stravu (převážně zelenina, kombinovaná s množstvím koření a lehce sladkou chutí). Maharashtrian při přípravě využívá více rýže, kokosu a ořechů obecně. Pro Goa je tradičním pokrmem ryba a mořské plody v kombinaci se zeleninou a různými výhonky. 

 

Tradiční způsob stolování je v kruhu na zemi nebo na velmi nízkých stolečcích. Indové k jídlu nepoužívají příbor, pouze svou pravou ruku nebo chléb, kterým si jídlo z talíře nabírají. Na velkém talíři je podáváno několik druhů jídla, doprovázených přílohou – chlebem a rýží. 

 

Pokud jste nadšenci indické kuchyně nebo byste jimi rádi byli, navštivte kurz přípravy indických vegetariánských pokrmů! Naučte se připravovat exotické speciality, které jsou rovněž velmi zdravé a nutričně vyvážené.

Bon apetite!

 

2 komentáře

  • Renata Blažková

    Určitě vyzkoušejte a nebudete litovat! Pestrá škála chutí a barev, kde určitě najdete jídlo, na kterém si pochutnáte 🙂

  • Anonym

    Zajímavý článek! 🙂 Já osobně s indickou kuchyní příliš zkušeností nemám, ale láká mě a moc 🙂
    Jsem celkem masožrout, takže veganská a vegetariánská jídla by nebyla nic pro mě, každopádně jak si psala, určitě bych si dokázala vybrat. Už jenom kvůli té rozmanitosti a koření musím indickou kuchyni vyzkoušet co nejdříve 🙂

Leave a comment