Indická kuchyně patří mezi nejrozmanitější na světě. V minulosti i současnosti byla ovlivněna hlavně rozdílným klimatem v Indii (na různých místech se pěstují různé plodiny) a taktéž směsicí světových náboženství (zákaz konzumace hovězího nebo vegetariánská strava).
Indická kuchyně se těší velké oblibě po celém světě… Proč? Protože téměř každý si přijde na své! I přestože velké množství pokrmů je vegetariánské či veganské, taktéž konzumenti masa dokáží najít velmi chutné a zajímavé pokrmy (mimo již zmiňovaného hovězího).
Dalším charakteristickým prvkem kuchyně je pestrá paleta chutí! Naleznete jídla pikantní, slaná, sladká či pálivá – nebo všechno dohromady! Kombinací neobvyklých koření společně s technikami převzatými z jiných světových kuchyní můžete na svém talíři objevit úplně nový svět, do kterého se zamilujete.
Standardně se v indické kuchyni používá kolem 20-30 druhů koření (kmín, koriandr, kari, kurkuma, skořice, hřebíček a mnoho dalších). Každé koření v jídle má svůj důvod – ať už jde o specifickou chuť nebo zdraví prospěšný účel.
Tradičními suruvinami
jsou rýže, celozrnná mouka, červená čočka, různé druhy luštěnin a zeleniny. Další rozdíly se liší podle geografické lokace.
Severní Indie
typicky používá mléčné výrobky, chléb zvaný naan a jehněčí nebo skopové maso. Tradiční svačinou je zde samosa (trojúhelníček ze smaženého těsta plněný masem či zeleninou) a nejznámějším pokrmem z této oblasti je rozhodně kuřecí tandoori, připravované ve válcové hliněné troubě.
Východoindická kuchyně
je proslavena svými dezerty – rassagola a chumchum. Rovněž jsou často využívána semena máku. Počítejte se znaky bengálské a bangladéšské kuchyně – nejpoužívanější ingredience jsou ryby, kari a rýže.
Kuchyně jihu
nejčastěji používá rýži, zeleninové omáčky nebo mořské plody. Slavné biryani rovněž pochází z této oblasti. Tento region představuje nejvíce diverzní kuchyni – jídlo by mělo obsahovat velké množství různých chutí (pro kompletní výživovou hodnotu a zachování rovnováhy mezi apetitem a trávením).
Západní Indie
má tři hlavní proudy, co se kuchyně týče. Gujarati používá hlavně vegetariánskou stravu (převážně zelenina, kombinovaná s množstvím koření a lehce sladkou chutí). Maharashtrian při přípravě využívá více rýže, kokosu a ořechů obecně. Pro Goa je tradičním pokrmem ryba a mořské plody v kombinaci se zeleninou a různými výhonky.
Tradiční způsob stolování je v kruhu na zemi nebo na velmi nízkých stolečcích. Indové k jídlu nepoužívají příbor, pouze svou pravou ruku nebo chléb, kterým si jídlo z talíře nabírají. Na velkém talíři je podáváno několik druhů jídla, doprovázených přílohou – chlebem a rýží.
Pokud jste nadšenci indické kuchyně nebo byste jimi rádi byli, navštivte kurz přípravy indických vegetariánských pokrmů! Naučte se připravovat exotické speciality, které jsou rovněž velmi zdravé a nutričně vyvážené.
Bon apetite!