1. Ledový čaj
Pokud jste milovníci čaje, ale je příliš horko a dali byste si spíše něco studeného, ledový čaj je ideální variantou. Připravit se dá z jakéhokoliv čaje, já preferuji přípravu z klasického černého čaje, případně z máty. Máta má také pozitivní účinky na trávení a posiluje obranyschopnost a imunitní systém. Napomáhá také normální funkci dýchacího systému. Pokud ji tedy ještě na zahrádce, či balkonu nemáte, doporučuji si ji pořídit.
Potřebujeme:
- černý čaj, případně kterýkoliv jiný čaj (doporučuji 3-4 sáčky na 1l vody)
- hrstka čerstvé máty
- 4 plátky citronu
- sladidlo (třtinový cukr, čekankový sirup, javorový sirup, med,...)
- 1l vroucí vody
Čaj zalijeme horkou vodou a necháme vylouhovat. Pokud nechceme černý čaj, můžeme použít kterýkoliv jiný čaj, či pokud máme k dispozici hrstku čerstvé máty, doporučuji také čaj mátový. Vylouhovaný čaj osladíme dle vlastní chuti. Poté čaj necháme alespoň trochu vychladnout (pro urychlení do něj můžeme hodit kostku ledu, či čaj přelévat). Mezitím si naplníme sklenice ledem, přidáme tam také citron a mátu (v případě mátového čaje už mátu přidávat nemusíme). Poté již stačí čaj přelít do sklenic a máme hotovo.
2. Okurková limonáda
Nejen že je okurková limonáda velmi chutná, je však i zdravá a snadno si ji připravíte doma. Okurka dodá živiny, jelikož obsahuje vitamin C a tak působí blahodárně na funkci imunitního systému. Také vyživuje svaly, jelikož obsahuje mangan a křemík, které jsou základní výživou svalů. Blahodárný vliv má okurka také na pleť, detoxikaci těla, zlepšení stavu kostí, či může být prevencí vzniku chronických onemocnění.
Potřebujeme:
- salátová okurka
- voda
- limeta / limetkový sirup
- trochu čerstvého zázvoru
Na 250g salátové okurky použijeme 250ml vody. Okurku oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme do mixéru a přidáme vodu, zázvor a šťávu z limetky. Rozmixujeme do hladka a okurková limonáda je na světě. Podáváme ve sklenici s ledem. Dozdobit ji můžeme plátkem okurky.
3. Jahodová limonáda
Jahody jsou typickým letním ovocem a příjemně osvěží. Pozitivní vliv mají na zažívání a zvyšují produkci moči. Posilují také srdce, mozek, imunitní systém a zlepšují stav kostí. Pomáhají při artritidě, revmatismu, či dně. Přidat do limonády můžeme také trochu máty, jejíž blahodárné účinky jsme si popsali u ledového čaje.
Potřebujeme (na 2 limonády):
- 300g jahod
- třtinový cukr dle chuti (cca 4 lžičky + 2 lžíce)
- 4 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- sodovku
- máta na dozdobení
Jahody a 2 lžíce cukru rozmixujeme do pyré. Připravíme si dvě skleničky a na dno každé z nich dáme 3 lžíce pyré, 2 lžičky cukru a 2 lžíce citronové šťávy. Vše promícháme, zasypeme ledem a nakonec dolijeme sodovkou. Dozdobit můžeme sklenici jahodami, či přidat do limonády trochu máty.
4. Citronáda
Jedná se o docela obyčejnou limonádu, která je však velmi příjemná na letní ochlazení a mimo to má i skvělé účinky pro naše zdraví. Citron obsahuje vitamín C a tak posiluje imunitní systém a obranyschopnost. Může také pomoci při hubnutí, jelikož vláknina z citronu dává pocit sytosti na delší časový úsek během dne. Působí také preventivně proti ledvinovým kamenům, jelikož kyselina citronová zvyšuje pH moči a tedy zhoršuje podmínky pro vznik ledvinových kamenů. Citron také zlepšuje trávená a dodává nám železo.
Na citronádu budeme potřebovat cukrový rozvar a abychom si ho nemuseli připravovat vždy, je vhodné si ho připravit dopředu ve větším množství.
Co potřebujeme (na 1l citronády):
- šťáva z 3-4 citronů
- cukrový rozvar
- celý citron
*Cukrový rozvar: Budeme pořebovat cca 500g pískového cukru, přesypeme ho do hrnce a zalijeme takovým množstvím vody, aby voda sahala cca 1cm nad cukr. Pomalu začneme vařit, občas promícháme. Vaříme do té doby, než se všechen cukr rozpustí. Hotový rozvar přelijeme do čisté lahve a necháme vychladnout.
Nejprve si vymačkáme šťávu z citronů, kterou zalijeme 800 ml studené vody. Osladíme cukrovým rozvarem. Zbylý citron dobře opláchneme a rozkrojíme na plátky, které vložíme do citronády. Citronádu necháme v lednici odstát alespoň 1é minut, aby nám kůra z citronu posílila chuť. Poté už můžeme citronádu podávat ve sklenicích s ledem.
5. Atomic cat
Jedná se o drink, který v létě zaručeně osvěží a je vhodný pro letní party bez alkoholu.
Co potřebujeme:
- pomerančový džus (80ml)
- tonic (80ml)
- plátek pomeranče + višeň na ozdobu
- led
Sklenici naplníme do 3/4 ledem. Nalijeme pomerančový džus a poté tonic ve stejném poměru. Nakonec ozdobíme plátkem pomeranče a višní.
6. Melounovo - broskvová limonáda
Meloun je hitem léta, krásně osvěží a je ideální pro teplé letní dny. V kombinaci s broskví vytvoří příjemnou chuť. Najdeme zde vitamíny A, B i C. Meloun je ideální pro detoxikaci a odvodnění organismu. Blahodárné účinky má také pro rozšíření cév. Broskve napomáhají dobrému trávení a obsahují navíc probiotika nezbytná pro střevní bakterie.
Co potřebujeme?
- meloun vodní 1/4
- broskve 3 kusy
- voda 1,5 hrnku
Všechny suroviny vložíme do mixéru, zalijeme vodou a rozmixujeme. Nalejeme do sklenice naplněné ledem. Můžeme ozdobit kouskem melounu.
7. Ananasová limonáda s rozmarýnem
Ideální letní drink pro všechny, kdo miluje ananas. Ten se doporučuje při otocích, poruchách zažívání, či zánětech. Dužina ananasu obsahuje až 85% vody, dále je zde obsažena vláknina, vitamíny skupiny B i C, cukr a minerály (vápník, železo, draslík, fosfor).
Co potřebujeme (na 2 porce):
- ananasový džus 300ml
- sodovka 200ml
- ananas 50g
- snítek rozmarýnu 2-4ks
Džus i sodu před podáváním vychladíme. Ananas očistíme a nakrájíme ho na malé kostky. Do džbánu dáme několik kostek ledu a poté přidáme kostky ananasu spolčeně se snítky rozmarýnu. Nalijeme džus, vše zamícháme a dolijeme sodou dle potřeby.
8. Malinové nealko mojito
V malinách jsou obsaženy silné antioxidanty kvercetin a gallová kyselina. Ty působí proti onemocnění srdce a oběhového systému. Vhodně působí také proti projevům stárnutí. Maliny obsahují také kyselinu ellagovou, která je známá chemoprotektivními a protizánětivými účinky.
Co potřebujete (na 1l nápoje):
- 2 limetky
- 100g malin (čerstvé nebo mražené)
- hrstku máty
- 80ml limetkové šťávy
- cca 2 lžíce třtinového cukru
- sodovka
Připravíme si 1l džbán, do kterého budeme mojito připravovat. Limetky nakrájíme na kostky a dáme je do džbánu. Přidáme cca dvě lžíce třtinového cukru, 80 ml limetkové šťávy a důkladně promačkáme drtítkem (dřevěnou kvedlačkou). Poté přidáme maliny a vše jemně promačkáme. Nakonec přidáme lístky máty, drcený led a znovu promícháme. Nyní již zalijeme sodovkou. Přelijeme do sklenek a můžeme dozdobit čerstvou malinou a limetkou.