Mnoho lidí si pod pojmem česká kuchyně představí jen knedlo-vepřo-zelo nebo svíčkovou na smetaně. Přitom česká gastronomie skrývá mnohem více – regionální speciality, staré recepty našich babiček i netradiční kombinace chutí, které stojí za objevování. Pokud hledáte gastronomické zážitky s autentickým nádechem, vyzkoušejte těchto 10 neobvyklých pokrmů české kuchyně, které možná neznáte, ale určitě vás překvapí svou chutí. 🍽

1. Kuba – staročeská houbová pochoutka

Kuba je jedním z nejstarších českých pokrmů, který se tradičně připravoval na Štědrý den jako postní jídlo. Kombinace hub, krup a česneku z něj dělá jednoduché, ale syté jídlo.

  • 200 g krup
  • 150 g sušených hub
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Sádlo nebo máslo
  • Majoránka, sůl, pepř

Kroupy uvaříme doměkka, houby namočíme a podusíme s cibulkou na sádle. Smícháme s kroupami, dochutíme česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Pečeme v troubě dozlatova. 🍄

2. Zelňáky – bramboráky jinak

Zelňáky jsou variantou bramboráků, kde hlavní roli hraje kysané zelí, které dodává příjemnou kyselost a vláčnost.

  • 300 g kysaného zelí
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • Sůl, pepř, kmín
  • Olej na smažení

Zelí nasekáme najemno a smícháme s vejci, moukou a kořením. Na pánvi smažíme malé placičky dozlatova. Skvěle se hodí jako příloha k masu nebo jen tak s česnekovým dipem. 🥔

3. Houbovec – slaný koláč našich předků

Tento méně známý pokrm pochází z Jižních Čech a jedná se o kynutý koláč plněný houbami.

  • 300 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • 200 g lesních hub
  • 1 cibule
  • Sůl, pepř, kmín

Z mouky, mléka, vejce a droždí připravíme těsto a necháme vykynout. Mezitím podusíme houby s cibulkou a kořením. Těsto rozválíme, naplníme směsí a upečeme dozlatova. 🥯

4. Škubánky s mákem – sladká nostalgie

Jednoduché jídlo, které se dříve podávalo hlavně v chudších domácnostech.

  • 500 g brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 50 g másla
  • Mletý mák a cukr na posypání

Brambory uvaříme, rozšťoucháme a zasypeme moukou. Necháme pod pokličkou zapařit, pak promícháme. Z těsta tvarujeme nočky, které sypeme mákem a cukrem a poléváme máslem. 🥞

5. Sekaná s vařenými vejci

Česká sekaná je známá, ale méně lidí ji dělá s překvapením uvnitř – vařenými vejci.

  • 500 g mletého masa
  • 2 vejce natvrdo
  • 1 syrové vejce
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl, pepř, majoránka

Smícháme maso s vejcem, cibulí a kořením. Na plech rozprostřeme polovinu směsi, položíme vejce a překryjeme zbytkem. Pečeme asi hodinu na 180 °C. 🥚

6. Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Klasika, která nikdy neomrzí, ale místo klasického bramborového těsta vyzkoušejte tvarohové.

  • 250 g tvarohu
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 10 švestek
  • Cukr a máslo na posypání

Tvaroh smícháme s moukou a vejcem, zabalíme švestky do těsta a vaříme ve vroucí vodě. Podáváme s máslem a cukrem. 🍞

7. Tlačenka s octem a cibulí

Ne každý si na ni troufne, ale patří mezi české speciality.

  • 500 g vepřových kolen
  • 1 vepřová hlava
  • Sůl, pepř, ocet, cibule

Maso uvaříme, nakrájíme, zalijeme vývarem a necháme v chladničce zatuhnout. Podáváme s octem a cibulí. 🍗

8. Staročeská cmunda – netradiční verze bramboráků

Cmunda je speciální varianta bramboráků, která se podává se zelím a uzeným masem.

  • 500 g brambor
  • 2 vejce
  • 100 g mouky
  • 200 g uzeného masa
  • 200 g kysaného zelí

Brambory nastrouháme a smícháme s vejci a moukou. Na pánvi upečeme bramborák, který naplníme uzeným masem a zelím. 🍠

9. Bramborové placky se škvarky

Bramborové placky jsou známé, ale méně lidí do nich přidává škvarky pro výraznější chuť.

  • 500 g vařených brambor
  • 150 g škvarků
  • 100 g mouky
  • 1 vejce
  • Sůl, pepř

Z brambor, mouky a vejce vypracujeme těsto, přidáme škvarky a pečeme na suché pánvi. 🥓

10. Perníkové knedlíky se švestkovou omáčkou

Neobvyklá kombinace sladkého a slaného.

  • 300 g perníku
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 200 g švestek
  • Cukr, skořice

Perník rozdrobíme a smícháme s mlékem a vejcem. Tvoříme knedlíky, které vaříme v páře. Podáváme s teplou švestkovou omáčkou. 🥧

Česká kuchyně nabízí mnohem víc než jen klasiku! Pokud hledáte kulturní akce spojené s gastronomií nebo romantickou večeři pro dva, zkuste některé z těchto neobvyklých receptů a objevte nové chutě tradiční kuchyně.