Mnoho lidí si pod pojmem česká kuchyně představí jen knedlo-vepřo-zelo nebo svíčkovou na smetaně. Přitom česká gastronomie skrývá mnohem více – regionální speciality, staré recepty našich babiček i netradiční kombinace chutí, které stojí za objevování. Pokud hledáte gastronomické zážitky s autentickým nádechem, vyzkoušejte těchto 10 neobvyklých pokrmů české kuchyně, které možná neznáte, ale určitě vás překvapí svou chutí. 🍽
1. Kuba – staročeská houbová pochoutka
Kuba je jedním z nejstarších českých pokrmů, který se tradičně připravoval na Štědrý den jako postní jídlo. Kombinace hub, krup a česneku z něj dělá jednoduché, ale syté jídlo.
- 200 g krup
- 150 g sušených hub
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Sádlo nebo máslo
- Majoránka, sůl, pepř
Kroupy uvaříme doměkka, houby namočíme a podusíme s cibulkou na sádle. Smícháme s kroupami, dochutíme česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Pečeme v troubě dozlatova. 🍄

2. Zelňáky – bramboráky jinak
Zelňáky jsou variantou bramboráků, kde hlavní roli hraje kysané zelí, které dodává příjemnou kyselost a vláčnost.
- 300 g kysaného zelí
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- Sůl, pepř, kmín
- Olej na smažení
Zelí nasekáme najemno a smícháme s vejci, moukou a kořením. Na pánvi smažíme malé placičky dozlatova. Skvěle se hodí jako příloha k masu nebo jen tak s česnekovým dipem. 🥔

3. Houbovec – slaný koláč našich předků
Tento méně známý pokrm pochází z Jižních Čech a jedná se o kynutý koláč plněný houbami.
- 300 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 20 g droždí
- 200 g lesních hub
- 1 cibule
- Sůl, pepř, kmín
Z mouky, mléka, vejce a droždí připravíme těsto a necháme vykynout. Mezitím podusíme houby s cibulkou a kořením. Těsto rozválíme, naplníme směsí a upečeme dozlatova. 🥯

4. Škubánky s mákem – sladká nostalgie
Jednoduché jídlo, které se dříve podávalo hlavně v chudších domácnostech.
- 500 g brambor
- 150 g hrubé mouky
- 50 g másla
- Mletý mák a cukr na posypání
Brambory uvaříme, rozšťoucháme a zasypeme moukou. Necháme pod pokličkou zapařit, pak promícháme. Z těsta tvarujeme nočky, které sypeme mákem a cukrem a poléváme máslem. 🥞

5. Sekaná s vařenými vejci
Česká sekaná je známá, ale méně lidí ji dělá s překvapením uvnitř – vařenými vejci.
- 500 g mletého masa
- 2 vejce natvrdo
- 1 syrové vejce
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- Sůl, pepř, majoránka
Smícháme maso s vejcem, cibulí a kořením. Na plech rozprostřeme polovinu směsi, položíme vejce a překryjeme zbytkem. Pečeme asi hodinu na 180 °C. 🥚

6. Švestkové knedlíky z tvarohového těsta
Klasika, která nikdy neomrzí, ale místo klasického bramborového těsta vyzkoušejte tvarohové.
- 250 g tvarohu
- 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 10 švestek
- Cukr a máslo na posypání
Tvaroh smícháme s moukou a vejcem, zabalíme švestky do těsta a vaříme ve vroucí vodě. Podáváme s máslem a cukrem. 🍞

7. Tlačenka s octem a cibulí
Ne každý si na ni troufne, ale patří mezi české speciality.
- 500 g vepřových kolen
- 1 vepřová hlava
- Sůl, pepř, ocet, cibule
Maso uvaříme, nakrájíme, zalijeme vývarem a necháme v chladničce zatuhnout. Podáváme s octem a cibulí. 🍗
8. Staročeská cmunda – netradiční verze bramboráků

Cmunda je speciální varianta bramboráků, která se podává se zelím a uzeným masem.
- 500 g brambor
- 2 vejce
- 100 g mouky
- 200 g uzeného masa
- 200 g kysaného zelí
Brambory nastrouháme a smícháme s vejci a moukou. Na pánvi upečeme bramborák, který naplníme uzeným masem a zelím. 🍠

9. Bramborové placky se škvarky
Bramborové placky jsou známé, ale méně lidí do nich přidává škvarky pro výraznější chuť.
- 500 g vařených brambor
- 150 g škvarků
- 100 g mouky
- 1 vejce
- Sůl, pepř

Z brambor, mouky a vejce vypracujeme těsto, přidáme škvarky a pečeme na suché pánvi. 🥓
10. Perníkové knedlíky se švestkovou omáčkou
Neobvyklá kombinace sladkého a slaného.
- 300 g perníku
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 200 g švestek
- Cukr, skořice
Perník rozdrobíme a smícháme s mlékem a vejcem. Tvoříme knedlíky, které vaříme v páře. Podáváme s teplou švestkovou omáčkou. 🥧

Česká kuchyně nabízí mnohem víc než jen klasiku! Pokud hledáte kulturní akce spojené s gastronomií nebo romantickou večeři pro dva, zkuste některé z těchto neobvyklých receptů a objevte nové chutě tradiční kuchyně.